Webmail

6 sites met gratis foto's voor uw blog of website

03 januari 2023 - 5

Pikt u foto’s van andere sites om uw blog, website of nieuwsbrief op te fleuren? Er zijn betere methoden. U kunt legaal toffe beelden downloaden? En toch gratis. Test deze 6 sites met gratis afbeeldingen.

 

U bent niet de enige die zoekt via Google-afbeeldingen, vervolgens een foto downloadt en die op zijn eigen site post. Maar dit druist in tegen auteurswetten. U kunt er zelfs voor beboet worden.

 

U kunt foto's aankopen bij gespecialiseerde fotosites zoals Getty Images, iStock of Shutterstock. Maar kent u ook de goedkope alternatieven? Sites met beelden die u gratis mag gebruiken, ook op uw zakelijke blog.

 

Ken deze 6 sites met gratis illustraties en foto’s:

1. Flickr bevat gigantisch veel foto's

Flickr bevat honderdduizenden foto's, geüpload door mensen uit de hele wereld. Heel wat daarvan kunt u gratis gebruiken voor uw website via de creative commons licentie. Duid in de zoekbalk aan dat u zoekt op Creative Commons, en naar content die commercieel gebruikt mag worden.

2. Pixabay beloont fotograaf met een koffie

Pixabay verwelkomt u in het Nederlands, laat u zoeken op foto's, vectoren en illustraties. Het is een van de weinige sites waar u ook kunt kiezen op kleur, handig wanneer u een foto wilt die in de kleurenkaart van uw website past. Een foto gevonden? Dan kunt u hem downloaden zonder registratie.
 

Sympathiek is dat u de fotograaf kunt belonen met een koffie.

3. Everystockphoto zoekt bij meerdere bronnen

Everystockphoto is een zoekmachine die het gemakkelijk voor u maakt, door tegelijk bij verschillende bronnen naar foto's met uw trefwoord te zoeken. U kunt kiezen tussen Flickr, imageafter, NASA, RGBStock, Wikimedia Commons, Freerangestock, MorgueFile, Photl, Stock.chng, Wikipedia.

Vink bij "Licenses" wel aan dat u zoekt naar foto's voor commercieel gebruik.

4. Free Images zoekt op land, fotograaf, thema

Free Images (voorheen StockXchange) is eveneens een zoeker, maar geeft u andere mogelijkheden, namelijk zoeken op thema, op camera, fotograaf, land of stad. Bovendien kunt u bepalen in welke periode de foto genomen moet zijn.

 

Vergeet niet om bij het vak "Restricted OK" de optie "No" te kiezen.

5. Morguefile laat u foto's bijsnijden

Morguefile bevat ondanks de morbide naam veel bruikbare foto's. Een zoekopdracht toont foto's in de eigen MorgueFile-archieven, maar ook foto’s van iStock, Getty, Dreamstime, DepositPhotos en Fotolia. Enkel de foto's in het eigen archief zijn gratis. Handig is dat u de gekozen foto kunt bijsnijden met de online tool, via het symbool van de vouwmeter rechts op de site.

6. Dreamstime zonder geavanceerde zoekfunctie

Dreamstime heeft een eigen archief foto's, waarvan een deel gratis. Kies het tabblad Free Images bovenaan. Met de zoekmachine kunt u op enkel Vector-afbeeldingen zoeken, maar verder zijn er geen geavanceerde zoekfuncties. Een foto in grote resolutie downloaden vereist registratie.

Al een website?

Hoe scoort je website vandaag? 

Inspiratie

Artikel

Tracking: hoe goed presteert jouw website?
Hoeveel bezoekers heb je? Welke inhoud scoort het best? Met tracking kom je het te weten en kan je de website van je zaak optimaliseren. En zelfs je online marketing verbeteren.