Webmail

Gratis beelden voor jouw website

04 december 2023 - 5 min

Foto’s maken je website aantrekkelijker, maar waar vind je die? Je kan er zelf maken maar het kan ook anders. We hebben 6 websites voor je opgelijst waar je gratis en legaal toffe beelden kan downloaden. Leuk extraatje: je mag deze ook gewoon op je socials delen.

 

Je zou niet de eerste zijn die zoekt via Google-afbeeldingen, een foto downloadt en die op je eigen kanalen publiceert. Maar dit druist in tegen auteurswetten. Daarom is het beter om foto's aan te kopen bij gespecialiseerde fotosites zoals Getty Images, iStock of Shutterstock. Maar er zijn ook gratis (joepie!) alternatieven zoals deze:

Honderdduizenden foto's, geüpload door mensen van over de hele wereld. Heel wat daarvan gebruik je gratis voor je website via de ‘creative commons licentie’. Duid in de zoekbalk aan dat je zoekt op Creative Commons: content die commercieel gebruikt mag worden.

Een Nederlandstalige website waar je zoekt op foto's, vectoren en illustraties. Het is een van de weinige sites waar je kunt kiezen op kleur. Handig wanneer je een foto wilt die in de kleurenkaart van je website past. Foto gevonden? Dan kan je hem zelfs downloaden zonder registratie. Sympathieke bijkomstigheid: je kan de fotograaf bedanken met een koffie. 

Een zoekmachine die het je makkelijk maakt door bij verschillende bronnen te zoeken naar foto's met jouw trefwoord. Kies tussen Flickr, imageafter, NASA, RGBStock, Wikimedia Commons, Freerangestock, MorgueFile, Photl, Stock.chng, Wikipedia. 
 
Let op: vink bij "Licenses" wel aan dat je zoekt naar foto's voor commercieel gebruik.

Een zoeker met uitgebreide mogelijkheden: namelijk zoeken op thema, camera, fotograaf, land of stad. Bovendien kan je bepalen in welke periode de foto genomen moet zijn.

Let op: vergeet niet om bij het vak "Restricted OK" de optie "No" te kiezen. 

Ondanks de morbide naam, bevat deze database veel bruikbare foto's. Een zoekopdracht toont foto's in de eigen MorgueFile-archieven, maar ook foto’s van iStock, Getty, Dreamstime, DepositPhotos en Fotolia. Enkel de foto's in het eigen archief zijn gratis. Handig is dat je de gekozen foto kunt bijsnijden met de online tool, via het symbool van de vouwmeter rechts op de site.

Een eigen archief met foto's, waarvan een deel gratis. Kies het tabblad ‘Free Images’ bovenaan. Met de zoekmachine kan je op enkel Vector-afbeeldingen zoeken, maar verder zijn er geen geavanceerde zoekfuncties. Een foto in grote resolutie downloaden vraagt wel om een registratie.

 

Wist je dat er ook tal van gratis icoontjes beschikbaar zijn om je website mee te illustreren?

Heb je hulp nodig om je website aantrekkelijker te maken?

Of heb je nog geen website en weet je niet hoe je eraan begint?