Webmail

Gratis beelden voor jouw website

hand with smartphone photographing food at restaurant or cafe
04 december 2023 - 5 min

Foto’s maken je website aantrekkelijker, maar waar vind je die? Je kan er zelf maken maar het kan ook anders. We hebben 6 websites voor je opgelijst waar je gratis en legaal toffe beelden kan downloaden. Leuk extraatje: je mag deze ook gewoon op je socials delen.

 

Je zou niet de eerste zijn die zoekt via Google-afbeeldingen, een foto downloadt en die op je eigen kanalen publiceert. Maar dit druist in tegen auteurswetten. Daarom is het beter om foto's aan te kopen bij gespecialiseerde fotosites zoals Getty Images, iStock of Shutterstock. Maar er zijn ook gratis (joepie!) alternatieven zoals deze:

Honderdduizenden foto's, geüpload door mensen van over de hele wereld. Heel wat daarvan gebruik je gratis voor je website via de ‘creative commons licentie’. Duid in de zoekbalk aan dat je zoekt op Creative Commons: content die commercieel gebruikt mag worden.

Een Nederlandstalige website waar je zoekt op foto's, vectoren en illustraties. Het is een van de weinige sites waar je kunt kiezen op kleur. Handig wanneer je een foto wilt die in de kleurenkaart van je website past. Foto gevonden? Dan kan je hem zelfs downloaden zonder registratie. Sympathieke bijkomstigheid: je kan de fotograaf bedanken met een koffie. 

Een zoekmachine die het je makkelijk maakt door bij verschillende bronnen te zoeken naar foto's met jouw trefwoord. Kies tussen Flickr, imageafter, NASA, RGBStock, Wikimedia Commons, Freerangestock, MorgueFile, Photl, Stock.chng, Wikipedia. 
 
Let op: vink bij "Licenses" wel aan dat je zoekt naar foto's voor commercieel gebruik.

Een zoeker met uitgebreide mogelijkheden: namelijk zoeken op thema, camera, fotograaf, land of stad. Bovendien kan je bepalen in welke periode de foto genomen moet zijn.

Let op: vergeet niet om bij het vak "Restricted OK" de optie "No" te kiezen. 

Ondanks de morbide naam, bevat deze database veel bruikbare foto's. Een zoekopdracht toont foto's in de eigen MorgueFile-archieven, maar ook foto’s van iStock, Getty, Dreamstime, DepositPhotos en Fotolia. Enkel de foto's in het eigen archief zijn gratis. Handig is dat je de gekozen foto kunt bijsnijden met de online tool, via het symbool van de vouwmeter rechts op de site.

Een eigen archief met foto's, waarvan een deel gratis. Kies het tabblad ‘Free Images’ bovenaan. Met de zoekmachine kan je op enkel Vector-afbeeldingen zoeken, maar verder zijn er geen geavanceerde zoekfuncties. Een foto in grote resolutie downloaden vraagt wel om een registratie.

 

Wist je dat er ook tal van gratis icoontjes beschikbaar zijn om je website mee te illustreren?

Nog meer inspiratie

Artikel

Welk online betaalsysteem heb jij nodig voor je webshop?
Een gebruiksvriendelijke webshop biedt meer dan één online betaalsysteem aan, zoals Payconiq en Paypal. Dat werkt drempelverlagend … en verhoogt je conversie.

Artikel

Wat is een SSL-certificaat en waarom heb ik dat nodig?
Een SSL-certificaat vertelt meer over de beveiliging van de communicatie tussen je website en je bezoekers. Hoe beter het certificaat, hoe veiliger.

Artikel

Wat is e-commerce en voor wie is het interessant?
E-commerce is de verzamelnaam voor online zakendoen. De meest gekende vorm is een webshop. Daarmee kan je je doelpubliek uitbreiden en je verkoop boosten.

Artikel

Betalen met gsm: interessante oplossingen voor je zaak
Steeds meer klanten verwachten dat ze veilig mobiel kunnen betalen. Maar welke oplossingen zijn er voor betalen met gsm? En wat moet jij als zaakvoerder doen?

Artikel

Een gebruiksvriendelijke website: cruciaal voor je zaak
Een gebruiksvriendelijke website betekent een groot verschil voor je conversie en je verkoopcijfers. Je keuzemenu, effectiviteit en laadtijd spelen een grote rol.

Artikel

Je webshop promoten: hoe doe je dat?
Je webshop promoten lijkt soms een onbegonnen zaak: er zijn zoveel mogelijkheden en alles lijkt geld te kosten. Maar met een slimme aanpak hou je het goedkoop.

Artikel

Zoek de 5 fouten in je website
Je website levert niet de verwachte resultaten op? Dan mis je misschien net die noodzakelijke details voor een efficiënte website. Check 5 veelgemaakte fouten en los ze meteen op!

Artikel

5 vuistregels om uw bedrijf online op de kaart te zetten
Hoe online klanten werven in een snel veranderende digitale wereld? Investeert u liefst in een eigen website, gelooft u meer in een Facebook-pagina of mikt u voluit op sociale media?

Artikel

Een eigen website. En wel hierom!
Wat heb je nodig om een eigen website te maken? Hoe zit dat met domeinnamen en hosting? We helpen je op weg!

Artikel

Wifi maakt je zaak zichtbaarder
Gratis wifi voor je bezoekers? Da’s goeie reclame voor je onderneming. En dat mag je gerust letterlijk nemen.

Artikel

Hoe meer klanten winnen met een actiegerichte website?
Nu hebt u misschien een mooie website. Maar levert deze ook leads, prospecten en klanten op? Leer hoe een actiegerichte site meer verkoop oplevert.

Artikel

6 sites met gratis foto's voor uw blog of website
U kunt legaal toffe beelden downloaden? En toch gratis. Test deze 6 sites met gratis afbeeldingen.

Artikel

Ottercider
België is allesbehalve een ciderland, maar daar brengen Toon en Laura van Ottercider binnenkort verandering in. 7 jaar geleden zetten ze al een eerste appelazijn op tafel. Maar vandaag pronkt hun appelcider op de kaart van Vlaamse topchefs. Het resultaat van pure passie en zin voor ondernemen.

Artikel

Eindelijk orde in uw contactenlijst
Online shoppen. We love it! En we verwachten stiekem ook van alle bedrijven dat ze aan e-commerce doen. Is het nuttig voor jouw bedrijf om producten of diensten via internet te verkopen? En eens besloten, hoe begin je er dan aan? Wij helpen je met onze checklist.

Artikel

Zelf je website aanpassen
Als klant is er niks zo frustrerends als terechtkomen op een website met verouderde informatie. En als ondernemer is het al even vervelend dat je niet eens zelf je openingsuren kan aanpassen.

Artikel

Is uw website goed te lezen op iPhone en andere mobieltjes?
Steeds meer surfers surfen mobiel. Is uw website goed te lezen op een iPhone, iPad en andere mobile toestellen?

Artikel

Is jouw site mobielvriendelijk?
Heb je je website al eens met een smartphone bezocht? En? Hoe ziet dat er uit? Nu steeds meer mensen surfen via het kleine scherm, is een mobiele site een must.

Artikel

Zo kuist u uw hele mailbox op in enkele klikken
Het nieuwe jaar begint u allicht graag proper. Helaas bevat uw mailbox nu nog ontzettend veel e-mails. Hoe verwijdert u die allemaal in één keer?

Artikel

Zo breng je je zaak online in orde | Telenet Business
Klanten googelen eerst en beslissen dan waar ze hun aankoop zullen doen. Zorg er met deze tips voor dat je zaak online in orde is.

Artikel

De meest digitale haakwinkel slaat straf internet aan de haak
Al van ‘videowinkelen’ gehoord? Het Haakbeest verkoopt via videobellen: “De groei van onze winkel wordt zo alleen maar bevorderd!”

Artikel

Schep orde in je contactenlijst
Een onoverzichtelijke berg contacten in je smartphone en veel dubbele en ontbrekende nummers? Tijd voor wat orde in de digitale chaos.

Artikel

Van nood deugd maken is eigen aan sector
Matthias De Caluwe reflecteert in De Verderkijkers over de veerkracht van de horecasector en creatieve samenwerkingen die ontstonden.

Artikel

Jij bent klantvriendelijk, maar is je website dat ook?
Draag jij klantvriendelijkheid hoog in ’t vaandel in je zaak? Pas dit dan ook toe online, op je website. Hoe je dat doet, lees je hier.

Artikel

Is jouw website geschikt voor smartphones?
38% van alle internetverkeer verloopt via smartphones. Dat de website van je zaak geschikt is voor kleine schermen is dus van vitaal belang. Voldoet hij aan de normen?

Artikel

Hoe online ondernemen naast Zalando en Bol.com?
Scoren als ondernemer? Los dan het probleem op van je klant. En doe dat op je eigen manier, met oog voor duurzaamheid, service … en tips van CEO Dewi Van de Vyver.