Hoe u lege kantoorruimte invult en innovatie binnenbrengt

22 september 2019 - 4 min

Te veel lege kantoorruimte? Behoefte aan innovatie? En medewerkers in de files? Veel grote en kleinere bedrijven kampen met deze drie uitdagingen. De nieuwe coworking-oplossing Workero brengt corporates en start-ups met elkaar in contact… terwijl het flexibel lege kantoorruimte invult.

 

“We innoveren al tientallen jaren samen met gevestigde bedrijven, wat het klassieke model is”, zegt André Convents, serial innovator bij Procter & Gamble. “Maar vandaag komen de innovaties van start-ups die agile en snel zijn. Zij ontwikkelen de nieuwe technologie. Voor ons is het interessant om synergieën met hen aan te gaan.” Hoe een bedrijf als P&G deze samenwerkingen opzoekt?

Innovaties binnenhalen

“Wij als P&G hebben de afgelopen tien jaar onze cultuur veranderd, geïnspireerd op de tools en cultuur van start-ups”, zegt André Convents. “We veranderden onze approach om leaner en sneller te worden… wat er meteen toe leidt dat we gemakkelijker kunnen communiceren met start-ups. Bijkomend hebben we hier ruimte voor nodig, ruimte zoals Workero die voorziet. Deze nieuwe coworking creëert voor ons een ecosysteem waarmee we innovatie binnenbrengen in onze omgeving. Ik geloof zelfs dat een hele regio zijn innovatiepotentieel kan verhogen door cocreatie te stimuleren.”

 

Procter & Gamble is één van de eerste grote bedrijven die de deuren opent voor starters en scale-ups. Het concept en digitale platform Workero is hiervoor het gedroomde instrument.

 

Oprichter van het nieuwe coworking-concept is Dirk Paelinck. Hij is gepokt en gemazeld in het verhuren van kantoorruimte. In 2015 verliet hij Regus Business Centre om Interoffices op te richten. Nu lanceren zijn businesspartner Michel Vanstallen en hij Workero.

Organisaties willen met jonge innovatieve starters en scale-ups naar nieuwigheden zoeken en tijdig opmerken wat er in de markt gebeurt.

Dirk Paelinck

CEO van Workero en Interoffices

Kantoorruimte te veel

“Corporates hebben kantoorruimte te veel en hangen vast aan huurcontracten”, weet Dirk Paelinck. “Ze hebben minder ruimte nodig omdat hun mensen op afstand en flexibeler werken. Tegelijkertijd willen ze hun medewerkers wel op een creatieve manier elders laten werken, zonder fileleed en dichter bij huis of de klanten.”


Deze uitdaging combineren Michel en Dirk met een tweede probleem van bedrijven: de nood aan innovatie en cocreatie. “Organisaties willen met jonge innovatieve starters en scale-ups naar nieuwigheden zoeken en tijdig opmerken wat er in de markt gebeurt. Dat is moeilijk als je ver van de start-upwereld staat zoals corporates. Maar wie weet huurt er wel een starter die bijvoorbeeld een innovatief, milieuvriendelijker en sterker verpakkingsmateriaal ontwikkeld heeft waarin verhuurder P&G sterk geïnteresseerd kan zijn.”

 

Workero maakt deel uit van hun oplossing. In hun bedrijf laten ze een kantoorruimte inrichten waarin anderen mogen werken. Anderen zoals die innovatieve starters en scale-ups. Dirk Paelinck: “De kost van lege kantoorruimte daalt, want ze krijgen inkomsten per bedrijf dat bij hen komt werken, en ze krijgen toegang tot starters. De kost van lege kantoorruimte willen ze op 0 euro. Een bedrijf als P&G blijft natuurlijk heer en meester over hun ruimte. Wij richten ze voor hen in en baten ze uit.”

Internationale trend 

Internationale studies wijzen er op dat 50% van de grote bedrijven tegen 2020 één of andere vorm van gedeelde kantoorruimte kent. Coworking is niet langer enkel voor starters en zelfstandigen. Workero plaatst zich midden in deze kantoortrend.

 

Tegen eind 2019 opent het 60 werkplekken in België, gelinkt aan het Workero-platform. Eind 2020 wil Dirk er 150. Een jaar later 300. “We onderhandelen momenteel met betrouwbare partners in Italië en Australië. Zij starten ons concept in hun land op. In totaal verwacht ik meer dan 650.000 leden en 8425 partnerlocaties in 2022.”

 

Het digitale platform is een enorme troef bij de snelle uitbreiding en internationalisering. ”17 developers ontwikkelen sinds 2 jaar aan de software. Het is highly scalable. Hierdoor kunnen we ook de vestigingen van P&G in Parijs, Londen en de Verenigde Staten gemakkelijk koppelen. Eender welk bedrijf kan aansluiten.”

Medewerkers flexibel laten werken

Het netwerk- en schaaleffect voor de leden en aangesloten bedrijven stijgt evenredig. “Stel dat je naar Parijs moet, maar je belandt in een file voor de Franse hoofdstad. Wel, dan rij je de snelweg af. De Workero-app vertelt je waar in de buurt er een vrij bureau is. Met één klik op je scherm boek je een bureau… en bespaar je heel wat fileleed.”
Hetzelfde in Gent, Mechelen, Tienen, Brussel, Oudenaarde, New York en Sydney.


Ook kruisbestuiving tussen grote bedrijven is mogelijk. Een bedrijf als BASF kan evengoed bij P&G huren om hun medewerkers die daar wonen dichter bij huis te laten werken. Zo ontstaan er nieuwe netwerken.

Telenet Business als partner

“Kabels trekken kan iedereen”, zegt Dirk Paelinck, CEO van Workero en Interoffices. “Maar voor ons is het cruciaal dat we op een telecompartner kunnen rekenen die de volledige installatie, setup en het onderhoud voor zich neemt. Dat doet Telenet Business voor Workero en Interoffices. Zoals wij onze klanten ontzorgen, werken zij alles voor mij uit. Ze integreren de verschillende IT componenten als voice, data en security in één oplossing. Omdat dit fantastisch werkt, staan wij aan de top van coworking in België. Dankzij hun telecomexpertise worden bedrijven als Qualcomm en de Europese Commissie klant bij ons. Nee, ik voel de behoefte niet meer om te vergelijken sinds ik 5 jaar geleden koos voor Nextel (nu Telenet Business).”

Over Workero

Workero is het nieuwste coworking-concept. Grote corporates verhuren via Workero vrije kantoorruimte aan starters, scale-ups en andere multinationals. De bijhorende app maakt het huren en verhuren supersimpel. Workero stimuleert het netwerken, het delen van innovaties en een creatieve kruisbestuiving binnen de community. Oprichters zijn Dirk Paelinck en Michel Vanstallen. De twee zaakvoerders van Interoffices hebben de ambitie om internationaal door te breken met Workero. Alle deelnemende bedrijven en medewerkers krijgen zo toegang tot kantoorruimte en organisaties wereldwijd.
www.workero.com

Schrijf je in voor meer inspiratie*

Ontdek interviews, podcasts en andere content

Word uitgenodigd voor webinars, beurzen en netwerk-events

Download e-books en whitepapers

* We sturen je via e-mail op regelmatige basis onze content. Je ontvangt geen commerciële berichten of voorstellen. Uiteraard kan je op elk moment uitschrijven, of je voorkeuren aanpassen via de link onderaan elke e-mail. Door je in te schrijven aanvaard je het privacybeleid van Telenet