Seafar bestuurt schepen met IoT-simkaart

20 oktober 2022 - 7 min

Vliegtuigen vliegen deels automatisch. Zelfrijdende auto’s, bussen, treinen en trams worden uitgetest. Maar wist je dat er vandaag al 12 schepen in Vlaanderen autonoom varen? Het Belgische Seafar zal tegen eind 2023 dertig zelfvarende binnenschepen aansturen. Voor de connectie tussen schip en het controlecentrum aan wal doen ze beroep op een telecomformule op maat. 

Twaalf schepen varen vandaag  over Belgische, Nederlandse en Duitse waterwegen op basis van camerabeelden, data en artificiële intelligentie. Opmerkelijk is dat de stuurlui aan wal staan, namelijk in het remote kantoor, ofwel het controlecentrum van Seafar. En wat zegt het spreekwoord alweer over stuurlui die aan wal staan?

 

Seafar is Europese pionier in autonoom varende schepen, legt CEO Louis-Robert Cool uit: “We ontwikkelden een unieke technologie waarmee we vandaag binnenschepen aansturen. Eind 2022 zullen we in totaal 33.000 vaaruren op de teller hebben staan.”

Uitdaging om schip op afstand te besturen

De grote uitdaging is niet om te varen over de binnenwateren. Dat doet artificiële intelligentie vandaag al perfect op basis van beelden van 14 ingebouwde camera’s. Maar een schip van 110 meter door een sluis loodsen, gaat AI te boven. Dit is nog mensenwerk.

 

“Een van onze kapiteins aan wal neemt in complexe situaties het roer over, bijvoorbeeld om een sluis te nemen”, zegt Louis-Robert. “Hiervoor heeft die hogeresolutiebeelden nodig die op een milliseconde tot bij hem of haar worden doorgestuurd. Dit kan alleen met een redundante, stabiele en gegarandeerde telecomverbinding. Een schip op afstand aansturen, is juridisch toegelaten, maar de verbinding tussen wal en schip moet altijd en overal verzekerd zijn.”

 

Met deze uitdaging klopte Seafar aan bij alle telecomoperatoren.    

Seafar zocht menselijke partner

Seafar zocht een operator die de beste dekking garandeert, ook in landelijke gebieden. Daarenboven verlangde het een menselijke partner waarmee het vlot communiceert en transparant samenwerkt.

 

“Als onbekende en kleine start-up is het niet evident om op een persoonlijke manier ondersteund te worden door een operator”, zegt Louis-Robert. “Bij Telenet Business ervaarden we meteen een groot begrip en enthousiasme over onze business case. We vonden elkaar verrassend snel.”

 

De relatie met Telenet is ook bijzonder goed omwille van het Europese 5G Blueprint-project. “Ons technisch team was aangenaam verrast over de 5G-expertise en netwerkconnectiviteit van het Telenet Business-team. En wanneer onze experten aan tafel kunnen zitten met andere experten… komen ze snel tot toekomstgerichte oplossingen voor de next generation-applicaties in 5G.” 

 

“Dankzij een 5G verbinding worden bijvoorbeeld de videobeelden haarscherp doorgestuurd naar het remote controlecentrum”, vult Bram De Valck aan. Hij is business developer voor Internet of Things (IoT)-projecten bij Telenet Business. “Hierdoor waant de kapitein zich als het ware mee op de boot en voelt navigeren natuurlijker aan.”

Innovatieve businessoplossing op maat

Telenet Business ontwikkelde samen met Seafar een nieuwe superflexibele businessoplossing met IoT-connectiviteit… helemaal afgestemd op het schipperend dataverbruik dat kan oplopen tot ongeveer 12 gigabyte voor acht uur vaartijd.

 

“Een schip vaart inderdaad niet elke dag acht uur. Het kan ook twee weken stilliggen of door laag water een ander traject moeten zoeken. Ik ben onder de indruk van hoe Telenet Business mee naar flexibele oplossingen zoekt voor onze wisselende noden. Ook nu weten we altijd wie we moeten bellen.”

 

Dit flexibel tariefplan gekoppeld aan een ijzersterk, veilig netwerk en het Connect Tinx-platform, wat het beheerplatform is voor de mobiele IoT-verbindingen van een klant. Dit platform helpt organisaties bij het uitbouwen van IoT-oplossingen, bijvoorbeeld een bedrijf dat installaties op afstand beheert, een netwerk van laadpalen en een televisieproducent die vanuit het buitenland events wil doorstralen.

 

De oplossing werkt inderdaad ook prima in het buitenland via roaming. “Geleidelijk aan worden we actiever in Nederland en Duitsland. Dat willen we met dezelfde partner doen omdat we niet even simkaarten kunnen verwisselen als we de grens over varen.”

Het antwoord op toekomstige uitdagingen

Dat Seafar de wind in de zeilen heeft, komt omdat het een oplossing brengt voor een nijpend probleem. “Bedrijven zullen tegen 2050 vijftig procent meer over water vervoeren onder druk van de Europese Green Deal. Maar de sector kreunt onder de vergrijzing en kleinere instroom van nieuwe mensen. Wanneer we de job van kapitein anders invullen en meer in balans brengen met een privéleven wordt ze weer aantrekkelijker. Bovendien krijgen de nieuwe, autonoom varende schepen een kleinere binnenruimte en grotere laadcapaciteit, waardoor het schip concurrentiëler wordt.”

 

De snelle technologische ontwikkeling richting 5G en ondersteuning creëren bijkomende evoluties en perspectief op een mooie toekomst voor Seafar. 

Telenet Business als partner

“Het is ongelooflijk boeiend om mee te werken aan het unieke en innovatieve verhaal van Seafar”, zegt Bram De Valck, business developer voor IoT-projecten en contactpersoon voor de start-up. “Wij van onze kant bekeken hun noden en maakten een flexibele data- en tariefoplossing. Via het Connect Tinx-platform houdt Seafar het beheer van zijn vloeiende verbruik in eigen handen. Het kiest onder meer welke IoT-simkaarten het activeert. De berg mobiele data is via datapooling door alle simkaarten te gebruiken en schaalt flexibel mee met het variërende verbruik. Dankzij roaming verzekeren we deze connectiviteit voor grote volumes in elk land waarin hun schepen varen.”

Over Seafar

Seafar biedt technologie en diensten aan om schepen op afstand aan te sturen. Het heeft dertig mensen in dienst, verspreid over hun ontwikkelingscampus en de controlecentra in Antwerpen, Charleroi en Rotterdam. Hun schepen kunnen eender waar varen in Europa. Voorlopig doen ze dit in België, Nederland en Duitsland. Oprichter en huidig CEO Louis-Robert Cool startte vier jaar geleden vanuit zijn passie voor het water en zijn werkervaring in technologische toepassingen in de maritieme sector.

“Onze kapiteins aan de wal navigeren op hogeresolutiebeelden die op een milliseconde tot bij hem of haar worden doorgestuurd. Dit kan alleen met een redundante, stabiele en gegarandeerde telecomverbinding.”

Louis-Robert Cool

CEO bij Seafar

“De berg mobiele data is via datapooling door alle simkaarten te gebruiken en schaalt flexibel mee met het variërende verbruik.”

Bram De Valck

business developer voor IoT-projecten bij Telenet Business

Uitdaging - oplossing - voordelen

Uitdagingen

  1. Continuïteit van verbinding, ook in landelijke gebieden
  2. Remote kantoor
  3. Hoog dataverbruik over 4G
  4. Hoge redundantie
  5. Variërend mobiel dataverbruik over de maanden heen

 

Oplossing

  1. Telenet’s mobiele data netwerk voor IoT-verbindingen
  2. Connect Tinx-platform, het online beheerplatform voor IoT-verbindingen
  3. Mobiele data pooling
  4. Menselijke samenwerking
  5. 5G-expertise

 

Voordelen

  1. Snel en stabiele connectie via 4G
  2. Flexibel tariefplan op maat
  3. Eigen beheer van IoT-simkaarten
  4. Toekomstperspectief met 5G

Schrijf je in voor meer inspiratie*

Ontdek interviews, podcasts en andere content

Word uitgenodigd voor webinars, beurzen en netwerk-events

Download e-books en whitepapers

* We sturen je via e-mail op regelmatige basis onze content. Je ontvangt geen commerciële berichten of voorstellen. Uiteraard kan je op elk moment uitschrijven, of je voorkeuren aanpassen via de link onderaan elke e-mail. Door je in te schrijven aanvaard je het privacybeleid van Telenet

Inspiration

De menselijke factor in cyberveiligheid
Er is steeds meer aandacht voor cyberveiligheid en er zijn veel tools die je er mee helpen. Maar er is ook nog de menselijke factor in cyberveiligheid.
Snelle detectie is cruciaal bij een cyberaanval
Cybersecurity-experts Willem Janssens en Kris Bogaerts vertellen hoe je dankzij een goede preventie en snelle detectie cybercriminaliteit tegengaat.
Van idee in de garage tot baanbrekende slimme camera’s
SecuriQam Connect, een verhaal over entrepreneurschap binnen Telenet Business