Politiezone Mechelen-willebroek vertrouwt op slimme camera's

22 september 2019 - 4 min

Langs alle Mechelse in- en uitvalswegen staan slimme camera’s. Naast het houden van een oogje in het zeil, staan ze onder meer in voor het opsporen van gestolen fietsen. “Je kan je als politie gewoon niet meer inbeelden dat je die tools vandaag de dag niet meer hebt”, aldus Daniel Dumoulin, eerste commissaris technologiegestuurde politiezorg van PZ Mechelen-Willebroek. 

“Als je nu op het grondgebied van Mechelen en Willebroek alle camera’s telt, dus zowel die geplaatst in het kader van videobewaking als die voor automatische nummerplaatherkenning, zitten we al aan een 530-tal camera’s”, vertelt Daniel Dumoulin. Dankzij analytische software kunnen die slimme camera’s ook beelden analyseren en interpreteren. Zo tellen ze bijvoorbeeld voertuigen, detecteren ze verdacht gedrag en volgen ze personen of voertuigen.

Daders schaakmat zetten 

Intelligente camera’s worden vaak ingeschakeld voor nummerplaatherkenning, ook gekend als Automatic NumberPlate Recognition of ANPR. Ook bij de PZ Mechelen-Willebroek is dat het geval: “In het ANPR-verhaal is het de bedoeling dat elk voertuig dat Mechelen binnen en buiten rijdt, herkend wordt. Dat is zeer belangrijk in het geval van rondtrekkende daders."

 

De camera’s in Mechelen bewaken de autoluwe zones nu permanent. "We zien in die gebieden dat het verkeer enorm gedaald is. Op plaatsen waar vroeger honderden mensen de autoluwe zone negeerden, zitten we nu onder andere op de Bruul, de drukste winkelstraat van Mechelen, aan 1 à 2 overtreders per dag”, vertelt Daniel. Intelligente camerabewaking is dus zowel voor politie als de burger een meerwaarde – want die laatste wordt minder vaak geflitst. 

Wij kunnen ons vandaag de dag geen politiewerk zonder camera's meer voorstellen. 

Daniel Dumoulin

Commissaris technologiegestuurde politiezorg van PZ Mechelen-Willebroek

Zone afdekken

Politiezone Mechelen-Willebroek heeft intussen al vele jaren ervaring met camerabewaking, en niet alleen in het verkeer. “In 2010 zochten we een ander concept van camera’s waarmee we de zone konden afdekken. Zo wilden we de winkelzone effectief afsluiten aan alle in- en uitgangen om eventuele verdachten op die punten ook herkenbaar in beeld te krijgen”, aldus Daniel. “Toen zijn we terechtgekomen bij hogeresolutiecamera’s.”

 

Luk Gerrits, Business Director Safety & Security bij Telenet Business, vult aan: “Sinds 2015 zijn het cameraproject en de installatie in werking. We zijn ook verantwoordelijk voor alle uitbreidingen en vervangingen. Dat voor zowel videosurveillance in de stadsomgeving, voor publieke camerabewaking als voor cameratoezicht in de commissariaten van Mechelen en Willebroek, zoals inverhoorlokalen.” 
 
De afgelopen jaren evolueerde de technologie in sneltempo: “Enerzijds wordt de kwaliteit beter en beter. Anderzijds maakt de software het mogelijk om zeer snel intelligent te zoeken in de vele opnames. Zo kunnen de politiemensen zeer gericht speuren naar de specifieke gebeurtenissen die hen interesseren”, weet Luk.

Fietsen registreren 

Een mooi voorbeeld van wat mogelijk is met de nieuwste cameratechnologie, is de  lancering van fietszenders  die Mechelaars in hun fiets kunnen laten plaatsen. “In Nekkerspoel, een van de belangrijke doorgangspunten om Mechelen te verlaten, hebben we in de paalkast bovenaan een ontvanger voorzien om fietsen te registreren. Alle fietsen die in Mechelen uitgerust zijn met een zender worden hier ook geregistreerd. Indien hier een fiets voorbijrijdt die als gestolen gemarkeerd staat, gaat er een alarm af en kunnen we kijken naar wie er op dat moment met die fiets rijdt”, legt Daniel uit. 

 

Kunnen Daniel en zijn collega’s hun slimme camera’s intussen nog wel missen? “Ik kan je garanderen dat als je dit vandaag allemaal terug zou afnemen en wegdenken uit het moderne politiewerk, een heel deel van mijn collega’s zich hier bijzonder ongelukkig gaat voelen.” 

Over Politiezone Mechelen-Willebroek

De politiemensen van de zone Mechelen-Willebroek staan in voor de veiligheid en leefbaarheid in Mechelen en Willebroek en hun deelgemeentes. Ze focussen zich onder andere op verkeer, wijkwerking, lokaal onderzoek en handhaving van de openbare orde.

Schrijf je in voor meer inspiratie*

Ontdek interviews, podcasts en andere content

Word uitgenodigd voor webinars, beurzen en netwerk-events

Download e-books en whitepapers

* We sturen je via e-mail op regelmatige basis onze content. Je ontvangt geen commerciële berichten of voorstellen. Uiteraard kan je op elk moment uitschrijven, of je voorkeuren aanpassen via de link onderaan elke e-mail. Door je in te schrijven aanvaard je het privacybeleid van Telenet