RWDM: connectie tussen sporten en ontwikkeling jongeren

 

06 februari 2020 - 3 min

De legendarische Brusselse voetbalclub RWDM werd opnieuw gelanceerd in 2015. Intussen beleeft de club zijn vijfde seizoen in de Eerste Klasse Amateurs. Naast een sportieve missie heeft RWDM zeker ook een sociale missie. Daarbij richt ze haar pijlen vooral op jongeren en op de gemeente Molenbeek. Het paradepaardje? Het project Crampons-Crayons, dat onderdak kreeg in de Telenet-ruimte van het Edmond Machtensstadion. Wij spraken met clubvoorzitter Thierry Dailly.

Thierry Dailly in vier woorden? Onafhankelijk, ondernemer, voetballer en vooral: gepassioneerd. Sinds 2015 is hij voorzitter van voetbalclub RWDM (Racing White Daring Molenbeek). “Het was gekkenwerk, die herlancering van de club. We kochten dan wel de ‘vier magische letters’, maar hadden geen spelers en geen stadion. Vandaag speelt RWDM in de Eerste Klasse Amateurs. En in 2019 behaalden we onze professionele licentie. We spelen nu ons vijfde seizoen, de club draait goed en bevestigt meer dan ooit haar Brusselse verankering.”

RWDM: sportief en sociaal

Ja, RWDM staat voor voetbal. Toch legt de club sterk de nadruk op het sociale luik, dat al meer dan vijftig jaar in haar waarden verankerd zit. “Wij zijn zoveel meer dan een voetbalclub. Onze missie? De toekomst van de jongeren en de gemeente Molenbeek ondersteunen.”

“Onze Academie telt zowat duizend jonge sportievelingen. Daarbij lanceerden we eind 2018 het sociale project Crampons-Crayons. Dat begeleidt jongeren uit de Academie in hun schooltraject. Het werd ook opgezet in samenwerking met leerkrachten. Het is zeg maar een soort van huiswerkschool in de lokalen van RWDM.”

Visibiliteit is heel belangrijk voor sportclubs die willen groeien. Aanwezig zijn op sociale media is een must.

Thierry Dailly

Voorzitter Voetbalclub RWDM

Groei jongeren staat centraal

“Ik besprak onze ambitie met John Porter, CEO van Telenet Group Holding, en Martine Tempels, Senior Vice President van Telenet Business. Onze club en Telenet delen dezelfde visie. Beide zijn ondernemend en sociaal geëngageerd.” Het was dus vanzelfsprekend dat RWDM en Telenet de krachten bundelden. Resultaat: de Telenet-ruimte in het Edmond Machtensstadion waar Crampons-Crayons onderdak vindt.

 

“De plek is uitgerust met computers en een internetconnectie. Jongeren maken er hun huiswerk, volgen inhaallessen en surfen op het internet. We organiseren gratis bijlessen en vakantiecursussen, bijvoorbeeld om hun Nederlands bij te schaven. We organiseren ook ontmoetingen tussen jongeren en beroepsatleten. Zij onderstrepen dan dat naast voetbalvaardigheden ontwikkelen, een diploma behalen ook belangrijk is.”

 

“Sinds 2020 zijn andere clubs uit de buurt ook welkom bij Crampons-Crayons. Want het leven is meer dan alleen voetbal. Molenbeek telt veel sportclubs en kampioenen in diverse disciplines. Gevechtssporten zijn bijvoorbeeld populair bij de jeugd. Zo helpen we op termijn drie- tot vierduizend jongeren.”

Interactie met supporters en bedrijven

RWDM is heel actief op sociale media, met zowat 30.000 volgers op Facebook en Instagram. “Als je vandaag als sportclub wil groeien, is visibiliteit belangrijk. Aanwezig zijn op sociale media is een must.”

 

“Wij houden nauw contact met onze volgers. We posten wedstrijdfoto’s, zoeken de interactie op en laten het grote publiek kennismaken met onze maatschappelijke activiteiten. Zo hopen we vooral de jongeren te bereiken die het nodig hebben. Met twintigduizend volgers zijn wij de grootste Belgische amateurvoetbalclub op Facebook.”

 

De meerwaarde van Telenet Business voor uw zaak in Brussel? Ontdek het hier.

Telenet Business als partner

Telenet Business voorziet RWDM van telefonie- en internetdiensten. “Ik woon in Vlaanderen en had thuis al een Telenet-internetconnectie. Telenet trok ook in Molenbeek glasvezel, wat handig bleek voor onze club. We werken nu voor het tweede seizoen op rij met Telenet Business. Het is een professionele, supersnelle internetconnectie die we ook gratis aanbieden aan onze supporters, klanten en bezoekers. Bovendien zenden we onze wedstrijden dankzij glasvezel live uit op BX1. Vroeger hadden we daar een vrachtwagen en schotelantenne voor nodig.”

Schrijf je in voor meer inspiratie*

Ontdek interviews, podcasts en andere content

Word uitgenodigd voor webinars, beurzen en netwerk-events

Download e-books en whitepapers

* We sturen je via e-mail op regelmatige basis onze content. Je ontvangt geen commerciële berichten of voorstellen. Uiteraard kan je op elk moment uitschrijven, of je voorkeuren aanpassen via de link onderaan elke e-mail. Door je in te schrijven aanvaard je het privacybeleid van Telenet