Immo Francois: digitalisering en automatisering als motor voor groei    

17 mei 2023 - 5 min

Wie al eens in West- of Oost-Vlaanderen komt, zal ze zeker al gezien hebben: de fluogroene immoborden van Immo Francois. Zo opvallend ze zijn in het straatbeeld, zo innoverend gaat het immobedrijf achter de schermen te werk. “Technologie is onmisbaar geworden voor het uitvoeren van onze job.”

Immo Francois is een begrip in de West- en Oost-Vlaamse immowereld. Opvallen doen ze niet alleen door hun fluogroene kleur, ook door hun steile opmars. Opgericht in 2010 door Dries Francois, is Immo Francois door de jaren heen uitgegroeid tot een one-stop-shop waar elk type klant met zijn of haar vastgoedvragen en -wensen terecht kan. Naast 30 kantoren met lokale makelaars heeft de vastgoedgroep intussen ook dochterondernemingen die zich specialiseren in luxevastgoed (Chapter) en bedrijfspanden (Francois For Professionals).

Een sector vol uitdagingen

“Die groei kwam er niet zonder uitdagingen”, steekt Dries van wal. “Enerzijds is er een wildgroei aan kleine immokantoren die hun deel van de koek willen, anderzijds heerst er in onze sector, net als overal, een war on talent. De juiste mensen vinden én houden is niet evident. Daarnaast werken we in een snel evoluerende markt. Als de rentes stijgen of als de wetgeving verandert, voelen we dat meteen en moeten we daar snel op kunnen op inspelen.”

Digitaliseren en automatiseren 

Om zich te onderscheiden in service en het werkplezier bij medewerkers te verhogen, trekt Immo Francois volop de kaart van de digitalisering en automatisering. “Als makelaar wil je je focussen op je klanten, wil je panden bezoeken, je portefeuille uitbreiden en netwerken”, zegt Kenjiro Waeles, kantoorhouder van Immo Francois in Brugge. “Maar administratie hoort nu eenmaal ook bij de job. Het is belangrijk dat die processen eenvoudig en efficiënt verlopen.”

 

Bij Immo Francois betekent dat dat er grotendeels in de cloud gewerkt wordt, dat alle dossiers in een online database gecentraliseerd worden en dat er zoveel mogelijk geautomatiseerd verloopt. Kenjiro: “Als een makelaar een pand bezoekt, voert hij of zij alle technische gegevens in via een tablet. Het schattingsverslag wordt dan automatisch opgemaakt, de makelaar hoeft het alleen maar te controleren. Zo kan hij of zij zich concentreren op het denkwerk en het persoonlijk toelichten van het verslag aan de verkoper.”

 

“Ook de advertentie wordt automatisch gecreëerd op basis van die ingevoerde gegevens”, vult Kenjiro aan. “Kandidaat-kopers worden meteen verwittigd als het pand aan hun criteria voldoet. Die automatisering is enorm handig als je, net als wij, een groot klantenbestand hebt, want zo houden we iedereen up-to-date en verliezen we niets of niemand uit het oog.”

Door onze processen te automatiseren, houden we iedereen up-to-date en verliezen we niets of niemand uit het oog.

Kenjiro Waeles

Kantoorhouder Immo Francois in Brugge

Alles gebundeld

Digitaliseren is uiteraard alleen mogelijk met de juiste technologie. Dries: “Wij zijn inderdaad op een punt gekomen waarop technologie onmisbaar geworden is voor het uitvoeren van onze job. Alle administratie verloopt digitaal, we zijn dus heel erg afhankelijk van internet.”

 

Immo Francois koos voor Telenet Business en liet zich bij de omschakeling begeleiden door een Business Partner. Dries: “We hebben een groot kantorennetwerk. Voor ons is het belangrijk om het overzicht te bewaren. Internet, vaste telefonie, mobiele abonnementen … Door alles bij Telenet Business te bundelen, hebben we een duidelijk zicht op de diensten waarop we een beroep doen. Ook qua prijs, boekhouding en opvolging is het een pak interessanter om al die diensten bij één partner te hebben. Er wordt vaak onderschat hoeveel tijd en energie daar anders in kruipt.”

Door internet, vaste en mobiele telefonie bij Telenet Business te bundelen, behouden we het overzicht. Ook qua prijs, boekhouding en opvolging is het een pak interessanter.

Dries Francois

Oprichter Immo Francois

Vlotter en aangenamer werken

Volgens Dries waren de voordelen van hun digitale aanpak al snel merkbaar: “Processen lopen vlotter en onze dagdagelijkse taken zijn er alleen maar aangenamer op geworden. Ook onze manier van communicatie is sterk veranderd. Afspraken met klanten of belangrijke interne meetings, zoals die met alle kantoorhouders, gebeuren nog fysiek, maar we kiezen toch steeds vaker voor meetings via Zoom of Teams. Zo kunnen we onze verplaatsingen beperken.”

 

Door te digitaliseren, spaart Immo Francois een hoop kosten, tijd en werk uit. “Die kunnen we nu investeren in waar het echt om draait: klanten sneller en beter bedienen en ze op een persoonlijke manier begeleiden. Want het is niet omdat we digitaal werken, dat het face-to-face contact met klanten wegvalt. Integendeel, het is onze topprioriteit en we kunnen er nu nog meer op inzetten.”

Het is niet omdat we digitaal werken, dat het face-to-face contact met klanten wegvalt. Integendeel, we kunnen er nu nog meer op inzetten.

Dries Francois

Oprichter Immo Francois

Stilstaan is achteruitgaan

Over de toekomst is Dries duidelijk. “Immo Francois is een ambitieuze organisatie die telkens op zoek gaat naar nieuwe opportuniteiten en daarbij de grenzen wil verleggen. Stilstaan is achteruitgaan. Onze ambitie is om organisch te blijven groeien en innoveren. Nu kan dat vlotter dan ooit. Zonder die digitale aanpak zouden we niet staan waar we nu staan. Of het parcours zou toch een pak hobbeliger geweest zijn”, besluit hij.

Zonder die digitale aanpak, zou Immo Francois niet staan waar het nu staat. Of het parcours zou toch een pak hobbeliger geweest zijn …

Dries Francois

Oprichter Immo Francois

Over Immo Francois

  • Opgericht In 2010 in Brugge door Dries Francois
  • 30 kantoren verspreid over West- en Oost-Vlaanderen
  • 1 kantoor in Brussel
  • 90 medewerkers
  • 2 dochterondernemingen:
    • Chapter voor exclusieve eigendommen
    • Francois For Professionals voor bedrijfspanden

Over de Telenet Business Partner

Swap solutions is als betrouwbare Telenet Business partner, de exclusieve partner voor Telenet Business producten in West-Vlaanderen. Als Telenet Business partner legt Swap Solutions de focus op kwaliteit én servicegerichtheid.

 

Ze denken mee met hun klanten en bieden een passende oplossing voor al hun telecom- problemen en noden. Dit blijkt onder andere uit het toegewijde accountmanagement, waarbij Nick Depoorter als dedicated key accountmanager fungeert voor Immo Francois.

 

Swap Solutions is trots op hun specialisatie in B2B high-end connectiviteitsoplossingen voor internet, telefonie, mobiele telefonie en digitale televisie en zet zich in om de beste oplossingen op maat te bieden aan hun klanten.  Als trouwe partner van Telenet Business streven ze naar een langdurige en succesvolle samenwerking, waarbij ze altijd klaarstaan om de behoeften van hun klanten te onderzoeken en te vervullen.

 

Swap jouw bedrijf naar de toekomst met Swap Solutions!

Schrijf je in voor meer inspiratie*

Ontdek interviews, podcasts en andere content

Word uitgenodigd voor webinars, beurzen en netwerk-events

Download e-books en whitepapers

* We sturen je via e-mail op regelmatige basis onze content. Je ontvangt geen commerciële berichten of voorstellen. Uiteraard kan je op elk moment uitschrijven, of je voorkeuren aanpassen via de link onderaan elke e-mail. Door je in te schrijven aanvaard je het privacybeleid van Telenet

Inspiratie

Telenet Business introduceert eSIM voor smartphones
Telenet Business zet een nieuwe stap in digitalisering met de lancering van de eSIM voor smartphones, na een succesvolle invoering voor smartwatches in 2020
Hoe maak je van digitale transformatie een succes?
Bedrijven zetten technologie in voor strategische en organisatorische verandering. Hoe doe je dit succesvol? Je vindt de onmisbare elementen in deze minigids.
UC&C brengt alle communicatietools samen
De klant van vandaag is veeleisend en wil op elk moment van de dag contact kunnen opnemen.