Onze expert over Intelligence of Things

Het Internet of Things (IoT) kent u intussen al, maar het ecosysteem waarin het samenwerkt met Artificiële Intelligentie – ook gekend als Intelligence of Things – is misschien nog wat abstract voor u. Daar brengt onze IoT-deskundige Sourav Rout verandering in met dit expertisestuk.

Tot voor kort werd gegevensvergaring en -verwerking als een gecentraliseerd proces gezien en werd aangenomen dat de ‘intelligentie’ in een centraal systeem/platform zou zitten. Maar door de vorderingen op het vlak van edge computing en sensortechnologieën lijkt het steeds haalbaarder om deze ‘intelligentie’ in de apparaten zelf te stoppen. Zo krijgen we apparaten die ‘van zichzelf’ slim zijn.

 

Wanneer al deze slimme apparaten en sensoren met elkaar verbonden zijn en onder invloed van de omgevingsomstandigheden beslissingen nemen, zien we een ecosysteem ontstaan waarin het IoT met de Artificiële Intelligentie (het beslissingsvermogen) van deze apparaten en sensoren samenwerkt om iets tot stand te brengen dat de Intelligence of Things wordt genoemd (wat toevallig op dezelfde manier kan worden afgekort als het Internet of Things, nvdr.).

 

Laten we het concreter maken met enkele voorbeelden:

Voorbeeld 1: precisielandbouw

In de precisielandbouw meten miljoenen sensoren op een slimme manier de bodemgesteldheid, de weerpatronen, het vochtgehalte en de zaadkwaliteit. Zo kunnen ze precies aanwijzen welke delen van een veld meer of minder moeten worden geïrrigeerd en waar een andere zaaiafstand vereist is. Deze maximalisatiemethodes kunnen de opbrengst en de productiviteit van landbouwgrond doen stijgen. Precisielandbouw wordt wereldwijd steeds vaker toegepast, doorgaans ondersteund door de industrie, om de oogst te optimaliseren.

Voorbeeld 2: slimme woningen

Een ander voorbeeld zijn ‘slimme woningen’. Vochtsensoren die in muren ingebouwd zijn, kunnen detecteren op welke plaats het vochtniveau stijgt en waar dus naar alle waarschijnlijkheid een lek zit. De intelligentie van deze slimme sensoren gaat echter pas echt lonen wanneer ze niet alleen een alarm doen afgaan, maar ook contact opnemen met de verzekeringsonderneming en de herstellingsdienst. Ze zouden zelfs de kosten/bijdragen voor de reparatie kunnen berekenen.

Voorbeeld 3: geconnecteerde auto’s

Iets vergelijkbaars is mogelijk met ‘geconnecteerde’ wagens die dankzij hun ingebouwde sensoren een brandstoflek of ongeval kunnen detecteren. Het zou handig zijn mochten ze meteen de verzekeraar en het garagepersoneel waarschuwen. Dit is weliswaar nog allemaal niet voor nu meteen, maar de technologie evolueert snel en misschien staan deze voorbeelden minder ver van de realiteit dan het lijkt.

Krachten bundelen

Belangrijk is dat de industriële spelers samen werken aan het juiste platform om ervoor te zorgen dat het Internet of Things goed uit de startblokken schiet – op het vlak van privacy, interoperabiliteit, veiligheid, platform, enz.


Laten we even vergelijken met bijvoorbeeld het internet. Stelt u zich even voor dat er duizenden protocollen voor het internet bestonden en dat elke speler zijn eigen protocol zou gebruiken. Misschien zouden de dingen dan nu niet zijn wat ze zijn.

Laten we hopen dat het Internet of Things uiteindelijk in de richting van een gestandaardiseerd (zo niet compleet) ecosysteem zal evolueren en dat alle spelers wederzijds gebruik kunnen maken van een gestandaardiseerde architectuur, ondersteund door gestandaardiseerde protocollen.


De combinatie van het Internet of Things met Artificiële Intelligentie om de beoogde Intelligence of Things te realiseren, is een logische volgende stap. Een intensiever gebruik van slimme apparaten en sensoren zou zowel de industrie als de man in de straat voordeel moeten opleveren.

Over onze expert

Hoe komt het dat Sourav Rout zoveel over IoT weet? Wel, hij is Manager Build,Resource Management & Forecasting bij Telenet, lid van de IoT Council Europe én adviseur bij de Wiley Innovation Advisory Council - IoT Chapter.