De toekomst van de slimme stad is nu

30 september 2022 - 10 min

Dat onze steden op vele vlakken moeten transformeren om slimmer, veiliger en duurzamer te kunnen worden, staat vast. Maar wat zal daarin de rol zijn van technologie, bedrijven, overheden en – niet te vergeten – de burger?

Christophe Lemaitre, Product Owner Connected Devices bij Telenet Business ging recent het gesprek aan met Bart Somers en collega experten uit het bedrijfsleven.

Slimme mobiliteit is een must 

Voor de Vlaamse overheid is het elektrificeren van het wagenpark een absolute prioriteit. Vanaf 2029 zal enkel de verkoop van elektrische wagens nog toegelaten worden, hetgeen ons een koploper maakt in Europa.  Maar dit heeft natuurlijk gevolgen voor de burger die centraal moet staan bij de transitie naar duurzame mobiliteit, zodat de beslissing om elektrisch te gaan eenvoudiger wordt. Er moeten bijvoorbeeld genoeg laadpalen zijn in onze steden en langs de snelwegen.  Maar je moet als werknemer ook je bedrijfslaadpas aan alle palen kunnen gebruiken. Er is daarom een grote nood aan interoperabiliteit, net zoals we dat vandaag al kennen in de telecomsector. Dat zou de adoptie enorm kunnen versnellen.    

De rol van slimme datagestuurde technologie

We moeten elektrische wagens beschouwen als rijdende computers die heel wat data ontvangen over welke laadpunten of parkeerplaatsen vrij zijn, welke de beste route is enzovoort. De wagens zijn eigenlijk continu aan het communiceren. Er zitten bovendien ook heel wat sensoren in deze rijdende gadgets die nuttige informatie verzamelen over bijvoorbeeld regenval.

 

Die gegevens kunnen dan gebruikt worden door anderen, zodat zij op hun beurt niet opnieuw moeten investeren in sensoren. Standaardisatie van de uitwisseling van data zal essentieel zijn om daadwerkelijke toegevoegde waarde te creëren.

 

We moeten af van het kerkhof aan smartcity projecten waarbij er té veel werd geïnvesteerd in sensoren en te weinig in echte use cases: we moeten meer doen met de data die er al is.

 

5G brengt in dit verhaal ook heel wat nieuwe opportuniteiten met zich mee. Ten eerste is het veel sneller dan het huidige internet. Daarnaast zal dankzij ‘slicing’ technologie prioritaire dienstverlening mogelijk zijn, wat handig is bij een aanslag of ramp. Voor de veiligheidssector zijn 5G en de uitrol van een glasvezelnetwerk enorme gamechangers. Data kan daardoor ultrasnel verzameld worden op 1 centraal punt. Zo kunnen automatisch beslissingen gemaakt worden en kan de veiligheid veel beter worden gegarandeerd.

De rol van de burger in slimme steden

Het is duidelijk dat de burger een centrale rol moet krijgen binnen deze slimme structuur. De burger is niet alleen de bron maar ook de consument van de data die geproduceerd wordt door de technologie zoals: wagens, veiligheidscamera’s, smartphones en woningen.

 

Een mooi voorbeeld is een app die ontwikkeld werd in Mechelen om fietsroutes naar scholen in kaart te brengen. De stad kan op die manier de veiligheid verbeteren en prioriteiten stellen.

 

De dataveiligheid garanderen

Wie data zegt, zegt ook privacy. In België alleen al worden er ongeveer 200.000 veiligheidscamera’s geïnstalleerd per jaar. Die produceren een gigantische output aan geanonimiseerde data die dan ter beschikking wordt gesteld aan private of publieke partijen.

 

Toepassingen zijn legio: van het bestrijden van sluipverkeer, vandalisme, sluikstorten tot hindernissen voor mindervaliden in kaart kan brengen zodat zij op een veilige manier hun bestemming kunnen bereiken. De voordelen zijn groot maar er is nood aan een hele resem aan controlefuncties bij de verwerking van camerabeelden zodat de privacy van de burger gegarandeerd blijft.

De publiek-private samenwerking in slimme steden

De overheid kan niet alle innovaties en vernieuwingen zelf uitdenken. We moeten dus absoluut onze samenleving, onze kennisinstellingen en ons economisch veld mobiliseren.

 

De data die voortkomen uit testprojecten die steden samen met de academische wereld en de bedrijfswereld uitrollen, kunnen heel nuttig zijn.

 

De bedrijfswereld kan op die manier concrete en uitrolbare oplossingen bedenken die onze steden kunnen helpen om zich aan te passen aan de grote uitdagingen van morgen.

 

Lees hier meer over de samenwerking tussen Telenet Business, Cronos en de stad Mechelen: https://www.smartinnovationfactory.be/

Schrijf je in voor meer inspiratie*

Ontdek interviews, podcasts en andere content

Word uitgenodigd voor webinars, beurzen en netwerk-events

Download e-books en whitepapers

* We sturen je via e-mail op regelmatige basis onze content. Je ontvangt geen commerciële berichten of voorstellen. Uiteraard kan je op elk moment uitschrijven, of je voorkeuren aanpassen via de link onderaan elke e-mail. Door je in te schrijven aanvaard je het privacybeleid van Telenet

Inspiration

Artikel

Klaar voor morgen, met 5G van Telenet
Met 5G surf je aan topsnelheden en ben je zeker van een stabiele en betrouwbare dataverbinding. Lees hier alles over 5G van Telenet!

Artikel

Slimme stad van de toekomst schept nieuwe kansen voor ondernemers
Op welke domeinen zal de slimme stad of smart city het verschil moeten maken? Wat met de economie? Welke kansen biedt dit ondernemers?

Artikel

Mobly
Zo’n slimme auto is niet langer science-fiction. Ook niet voor u!