Meten is weten met IoT

15 juni 2020 - 4 min

Machines die onderling communiceren over het internet, zonder menselijke interventie. Het lijkt zo uit een futuristische film geplukt. Maar met Internet of Things (IoT) werd die verre toekomst intussen realiteit. Was dit tot voor kort voor veel bedrijven nog een ver-van-mijn-bed-show, vandaag zien ondernemers meer dan ooit de toegevoegde waarde. Dat merken ze ook bij Telenet Business, dat de evoluties nauwgezet opvolgt. "De initiële onzekerheid maakt plaats voor een voorzichtig optimisme", aldus Sam Schellekens, senior business development manager bij Telenet Business.

Iets meer dan een jaar geleden sprong Telenet Business op de IoT-trein met een totaalaanbod voor bedrijven onder de merknaam ‘Telenet Tinx’. Met een eigen narrowband connectiviteit (NB-IoT en later LTE-M) staat het bedrijf bovendien garant voor de veiligheid en bereikbaarheid van het netwerk. Toch is België (nog) geen koploper in vergelijking met onze buurlanden. “IoT kende een trage start bij ons. Het betekende voor bedrijven dan ook een forse investering. Maar nu IoT-sensoren betaalbaar worden is de technologie voor iedereen toegankelijk. Was het vroeger vooral een zaak van ‘de grote jongens’, blijkt nu het tegendeel: kleinere organisaties zien sneller de meerwaarde van IoT.

Op termijn zullen alle machines slim worden. Onze eigen verbeelding is de enige beperking.

Sam Schellekens

Telenet Business

Waardevolle investering

Meten is weten, en dat is exact wat IoT-sensoren doen. Een concrete toekomstige toepassing ervan vinden we in de koeling van de serverruimte van fysieke datacenters. “Die controle gebeurde vroeger vooral statisch en was beperkt tot eenmaal per jaar”, zegt Steven Van Lier, data en netwerkcenter manager bij Telenet. “Dankzij IoT werken we in de toekomst proactief. Door trillingen op te meten zien we of er een probleem met het ventilatiesysteem zal optreden en grijpen we in. Zo vermijden we bijkomende kosten voor het herstel van de opgelopen schade.

Van geautomatiseerde smoothies tot slimme broodsnijmachines

Telenet Tinx leverde intussen al enkele boeiende projecten op: dankzij een temperatuursensor levert de smoothiemachine van Albert’s altijd perfect gekoelde drankjes; Telenet Business reduceerde zijn eigen snijverlies met behulp van een kantelbewegingssensor op industriële kabelbobijnen; de stad Hasselt bracht samen met de Hogeschool UCLL vervuilde zones in kaart via slimme sensoren in astmapuffers en dankzij intelligente broodsnijmachines vallen we nooit meer zonder vers brood in de supermarkt. Maar daar blijft het niet bij: “Op termijn zullen alle machines slim worden. Onze eigen verbeelding is de enige beperking," bekent Sam Schellekens.

Keerzijde van de medaille

Toch is het niet al goud wat blinkt: wat als de systemen modellen uitwerken die de menselijke intelligentie overstijgen? “Doemscenario’s zijn erg onwaarschijnlijk”, zegt Sam Schellekens, “maar we kunnen er niet omheen dat machines steeds efficiënter worden. Dat roept uiteraard vragen op, morele dilemma’s ook - denk maar aan zelfrijdende wagens. We moeten daar nu al over nadenken én tijdig bijsturen. Maar change is here to stay. Het komt erop aan continu mee te innoveren.”

 

Dit levert volgens Steven Van Lier ook uitdagingen en kansen op: “We evolueren van een producerende naar een intelligente economie, waarin ook manuele handelingen slimmer worden. IoT kan routinetaken overnemen, al zullen er altijd mensen nodig zijn. Bedrijven krijgen nu de kans én de verantwoordelijkheid om hun medewerkers optimaal klaar te stomen voor deze nieuwe industriële revolutie. Door de eigen processen in vraag te stellen kom je vaak tot vernieuwende inzichten. IoT kan daarbij helpen door tijd vrij te maken voor dit analyseverhaal.”

We evolueren van een producerende naar een intelligente economie, waarin ook manuele handelingen slimmer worden. IoT kan routinetaken overnemen, al zullen er altijd mensen nodig zijn.

Steven Van Lier

Telenet Business

Samen op de toekomst gericht

Bij Telenet Business geloven ze sterk in de kracht van vereenvoudiging door IoT. “Wij bouwen ons platform zo open mogelijk, zodat elk toestel ermee kan connecteren. Maar dat kunnen we niet alleen. We doen dat met de hulp van partners én samen met onze klanten. Daarvoor riepen we het Telenet innovatiecentrum in het leven, dé stek om samen te brainstormen over de toekomst van IoT en communicatie!”

Een gegarandeerde connectiviteit:

Telenet Business biedt 1 geïntegreerde oplossing, voorzien van alle nodige veiligheidslagen:

  1. Het IoT-netwerk connecteert met een mobiele antennesite. Dankzij de back-up van een batterij blijft het netwerk ook bij een stroomonderbreking nog enkele uren in de lucht.
  2. Elke mobiele site is verbonden met het fibernetwerk. Dit is stabieler en heeft een grotere capaciteit.
  3. Valt het fibernetwerk uit, dan kom je op het datacenternetwerk met gegarandeerde stroomvoorziening, generatoren en koelsystemen.

Tot slot ontwikkelde het telecombedrijf wereldwijde connecties om de impact bij stroomuitval tot het minimum te beperken.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Agoria.

Schrijf je in voor meer inspiratie*

Ontdek interviews, podcasts en andere content

Word uitgenodigd voor webinars, beurzen en netwerk-events

Download e-books en whitepapers

* We sturen je via e-mail op regelmatige basis onze content. Je ontvangt geen commerciële berichten of voorstellen. Uiteraard kan je op elk moment uitschrijven, of je voorkeuren aanpassen via de link onderaan elke e-mail. Door je in te schrijven aanvaard je het privacybeleid van Telenet