Ondernemers      maken de eindbalans

In De Eindbalans blikken ondernemers terug op 2021. Ontdek wat Ellen Kegels (LN KNits), Geert Degezelle (Telenet), Erik Luts (KBC) en Ann Gijsens (Impermo) meenemen uit het afgelopen jaar, en hoe zij de toekomst zien. 

Wat was je grootste uitdaging van 2021? 

2021 stelde onze 4 gesprekspartners duidelijk voor de uitdaging van de digitalisering. Toch zag die er inhoudelijk voor alle 4 heel anders uit. 

 

Ellen Kegels van LN Knits is de pandemie ook een stukje dankbaar. “Ze verplichtte me om anders te ondernemen. Lange tijd hadden we een vaste winkel in Antwerpen, een webshop en een wholesale-kanaal waar we onze collecties aan winkels verkochten. Door covid moesten we onze winkel verplicht sluiten en leerden we dat volledig online gaan supervlot werkte.” 

 

Ook bij KBC, dat door spaargids.be in 2021 werd bekroond tot Beste Bank, lag de uitdaging in het digitale luik. “De lancering van onze digitale assistent Kate, in een disruptieve Covid-tijd tot een goed einde brengen, stelde ons voor een hele uitdaging. Technologisch, omdat er heel wat componenten in samenkomen zoals cloud, data analytics, natural language processing… 

Maar ook conceptueel: wat vandaag gebeurt, is immers het resultaat van wat wij drie vier jaar geleden uitschreven.” Aldus Erik Luts, CIO van KBC

 

Ook Ann Gijsens van Impermo zag vooral digitale uitdagingen: “De afgelopen jaren kende Impermo een ongeziene groei. De ‘do it yourself’ trend waarvoor corona zorgde, versterkte die groei nog. Voor ons was dit natuurlijk een luxeprobleem, waarmee we op verschillende vlakken tegen onze eigen limieten aanbotsten. De grootste uitdaging lag voor ons zeker op digitaal vlak: we merkten dat ondanks de vele upgrades van de webshop, ons online platform niet future proof bleek te zijn.” 

 

Geert Degezelle, EVP bij Telenet Business, zag 2 uitdagingen. “De eerste was het hybride werken. Plots ging iedereen terug naar kantoor, weliswaar selectief. Iedereen was gewend geraakt aan online communicatie en meetings. Vanaf oktober zijn we dan twee dagen per week op kantoor gaan werken. Dan krijg je een mix van mensen die op kantoor werken en mensen die thuis werken, en die zitten allemaal in dezelfde meeting.”

 

“Mijn tweede uitdaging was dat ik sinds september de rol van Martine Tempels heb overgenomen. Ik maak nu dus ook deel uit van de directie van Telenet. Dat waren big shoes to fill, en tegelijkertijd zeer inspirerend en avontuurlijk voor mij.” 

Ellen Kegels

Founder van LN Knits

“Ondernemers, hoe groot of klein ze ook zijn, moeten dichtbij zichzelf kunnen blijven.”

Wat neem je mee van 2021 naar 2022? 

Tijdens elk van deze 4 interviews bleek ook dat 2021 best wel goede zaken te bieden had. En die lagen voor elk van hen in het menselijk aspect van ondernemen. 

 

Ellen van LN Knits ontdekte de waarde van coaching. “Toen mijn vaste werknemers vertrokken, vertrok tegelijk mijn zelfvertrouwen. Door naar een coach te stappen, slaagde ik erin om mijn zelfvertrouwen terug te winnen en om een betere werkgever te zijn. Coaching is voortaan een vaste waarde. Ook in 2022 wil ik me laten begeleiden door een professionele coach, om onzekerheden te kanaliseren en boodschappen over te brengen.” 

 

Digitalisering en persoonlijk contact gaan hand in hand bij KBC. “Wat ik alleszins meeneem is het belang van persoonlijk contact. Ik wil dat we daaraan blijven werken, dat we er voor elkaar zijn wanneer het nodig is. Als KBC moeten we dus niet enkel digitaal sterk staan, maar ook een persoonlijk contact blijven hebben met onze klanten. Digitaliteit en menselijke interactie kunnen perfect complementair zijn.“ 

 

Bij Impermo zagen ze vooral gedreven en verbonden medewerkers, waar ze ook in 2022 op rekenen. “Als CEO ben ik trots, maar vooral bijzonder dankbaar voor de inzet en zorg die al onze collega’s aan de dag legden in deze toch bijzondere tijden. Het is bewonderenswaardig hoe de verbondenheid binnen ons familiebedrijf leeft, ondanks de verplichte tijdelijke sluitingen van winkels en de economische werkloosheid waarmee we het afgelopen jaar noodgedwongen mee af te rekenen hadden.” 

 

En Geert Degezelle vond in zijn startjaar bij Telenet het positieve ook vooral bij de mensen. “Wat ik zou willen meenemen, zijn de sfeer en de goede vibes van daar. De ongelofelijke drive van Telenet. De fun. Het is hier echt heel authentiek. Van buitenaf dacht ik dat het wel zo zou zijn bij Telenet, maar de praktijk overtreft mijn verwachting. Mijn onboarding gebeurde volledig digitaal, en toch heb ik de unieke sfeer van Telenet kunnen voelen. Op kantoor is die nog helemaal anders, en dat wil ik echt meenemen. Da’s echt fantastisch.” 

Erik Luts

CIO van KBC

“Corona heeft de onwennigheid van vele consumenten tegenover digitale dienstverlening, weggenomen.”

Wat wens je andere ondernemers toe in 2022? 

Ellen wenst ondernemers vooral toe dat ze dicht bij zichzelf kunnen blijven. “Dat klinkt mogelijk wat zweverig, maar je moet jezelf in vraag blijven stellen. Hoe voel ik me nu binnen mijn bedrijf? Ben ik gelukkig of gespannen, en waar liggen de oorzaken? Het antwoord zoeken is bevorderlijk voor de manier waarop je in je bedrijf staat. Ik probeer mijn jongere collega duidelijk te maken dat fouten gemaakt mogen worden.”

 

Erik van KBC wenst ondernemers vooral succes het komende jaar. “Iedereen die zich inzet, verdient succes. Corona doorkruiste heel wat plannen en dat is hartverscheurend, met name dan voor ondernemers die zelf een eigen bedrijf opstartten. Dat is een zeer zware verantwoordelijkheid, die vaak onderschat wordt.”

 

Ann van Impermo wenst andere ondernemers dan weer consistentie in 2022. “De afgelopen 2 jaren stimuleerden de onvoorspelbare tijden beslist de nodige innovatie, maar ze brachten ook heel wat bedrijven in de problemen. Het wekelijks moeten bijsturen van planningen omwille van de pandemie, overheidsbeslissingen en zo meer zorgde voor heel wat bijkomende kosten, logistieke issues, verloren investeringen… Wat meer consistentie zou ons na deze turbulente periode goed doen.”

 

Geert Degezelle hoopt vooral dat ondernemers de kans en mogelijkheid krijgen om te mogen ondernemen. “Stel je eigen model in vraag en bekijk wat de mogelijkheden zijn. Dat is het tonen van 'digitale durf', zoals wij dat noemen. Denk na over wat een digitale sprong voor jezelf en je business kan betekenen. En laat je in die digitale wereld begeleiden door een goede partner.

Ann Gijsens

CEO van Impermo

“Als CEO ben ik trots, maar vooral bijzonder dankbaar voor de inzet en zorg die al onze collega’s aan de dag legden in deze toch bijzondere tijden.”

Wie of wat heeft jou geïnspireerd het afgelopen jaar?

Ellen liet zich vooral inspireren door ondernemers die een deel van hun inkomsten afstaan aan het goede doel, en ze kan het anderen ook aanraden. “Wij geven in Peru eerlijk werk aan 350 vrouwen, en linkten onze pop-upstore aan een Antwerps daklozencentrum. Met weinig geld kan je al zoveel verschil maken. We moeten allemaal wat warmer en liever zijn voor elkaar.” 

 

Erik zag de maatschappij twee richtingen uit gaan, maar liet zich daarbij vooral inspireren door mensen met intrinsieke motivatie. “Sommige mensen gingen aan de klaagmuur staan, maar heel wat anderen stegen boven zichzelf uit. Je vindt ze natuurlijk in de zorgsector maar net zozeer in de onderwijssector. Mensen die volledig uit intrinsieke motivatie werken, vaak in ondankbare omstandigheden, dat vraagt enorm veel moed en doorzettingsvermogen. Het is meteen ook een boodschap aan mezelf: beschouw jezelf als geprivilegieerd, en klaag niet te snel.”

 

Ook de sportwereld kan een inspiratiebron zijn, zo horen we bij Ann. “De Red Lions, onze nationale mannenhockeyploeg, zijn voor mij hét voorbeeld hoe professionalisering van de omkadering, teamspirit en hard werken tot topprestaties leidt. Op relatief korte termijn werd een erg professionele structuur uitgebouwd, waarin spelers en staff optimaal konden functioneren. Fenomenaal.”

 

En Geert hoefde over deze vraagt niet lang na te denken en antwoordt met één naam: Martine Tempels. “Ik ben onder Martine gestart bij Telenet. Martine is tegelijkertijd een straffe zakenvrouw en een warme, aimabele en charismatische persoon met een ongelofelijke impact op de teams. Ze bekijkt alles positief.”

Geert Degezelle

EVP van Telenet Business

“Stel je eigen model in vraag en bekijk wat de mogelijkheden zijn. Dat is het tonen van 'digitale durf', zoals wij dat noemen.”

Schrijf je in voor meer inspiratie*

Ontdek interviews, podcasts en andere content

Word uitgenodigd voor webinars, beurzen en netwerk-events

Download e-books en whitepapers

* We sturen je via e-mail op regelmatige basis onze content. Je ontvangt geen commerciële berichten of voorstellen. Uiteraard kan je op elk moment uitschrijven, of je voorkeuren aanpassen via de link onderaan elke e-mail. Door je in te schrijven aanvaard je het privacybeleid van Telenet

Inspiratie

Artikel

Nieuwe manier van werken: nieuwe security-uitdagingen
Hoe ga je als bedrijf om met de verhoogde veiligheidsrisico’s die bv agile en hybride werken met zich meebrengen? ‘Het securityteam moet zich heruitvinden – van politieagent naar adviseur/gids.’
Interview met hr-expert Kris Legroe over anders werken
Telenet hr-topman Kris Legroe over hoe bedrijven hybride werken en de uitdagingen ervan het beste aanpakken.
Samenwerkingstool Teams vervangt verplaatsingen
Productiviteit en snelheid zijn essentieel voor Haeger &; Schmidt Logistics Belgium. Deze stijgen sinds kort gevoelig dankzij de samenwerkingstool Teams. “Via Teams overleggen we nu ook zonder grote verplaatsingen."