Kwaliteit telecomnetwerken onder de loep

27 januari 2020 - 1

97% van de Belgen heeft toegang tot een vaste internetverbinding van 100 Mbps. Als we buitenkomen, heeft 97% toegang tot 4G. En de gebruikerservaring is top. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van telecomregulator BIPT, die tevens bevestigen dat de investeringen van Telenet hun vruchten afwerpen.

Om tot de dekkingsgraad van 97% te komen, onderzocht het BIPT zowel het Telenet/BASE-netwerk als dat van Proximus en Orange. De gaten in deze collectieve dekking zitten vooral in Wallonië. Daarnaast bieden de drie telecomoperatoren een goede gebruikservaring. De spraakkwaliteit is hoog en ook video’s streamen loopt vlot. Samen scoren de operatoren dus goed, maar ook individueel liggen de percentages dicht bij elkaar. We zien nu dus het resultaat van de recente investeringen van Telenet in het BASE-netwerk.

Mobiele snelheid

Sterker nog: Telenet/BASE is de beste op vlak van mobiele snelheid. De gemiddelde downloadsnelheid bedraagt volgens het BIPT 70,9 Mbps, terwijl dat bij Proximus 67,6 Mbps is en bij Orange 50,3 Mbps. Qua uploadsnelheden liggen de cijfers dichter bij elkaar.

 

Goed om weten is dat ook u via crowdsourcing kan bijdragen aan de studies van het BIPT. Daarvoor lanceerde de telecomregulator een speedtest-app die vanop uw smartphone de mobiele dekking en datasnelheid meet.

 

Bekijk alle ingezamelde data en dekkingskaarten op bipt-data.be.

Schrijf je in voor meer inspiratie*

Ontdek interviews, podcasts en andere content

Word uitgenodigd voor webinars, beurzen en netwerk-events

Download e-books en whitepapers

* We sturen je via e-mail op regelmatige basis onze content. Je ontvangt geen commerciële berichten of voorstellen. Uiteraard kan je op elk moment uitschrijven, of je voorkeuren aanpassen via de link onderaan elke e-mail. Door je in te schrijven aanvaard je het privacybeleid van Telenet