Hoe Piet Goddaer blijft experimenteren in tijden van corona

05 januari 2021 - 3 min

Dat muzikanten het niet gemakkelijk hebben in deze coronatijden is een understatement. Maar zanger-muzikant Piet Goddaer, alias Ozark Henry, laat het niet aan zijn hart komen. Hij werkte intensief aan het 3D-geluid voor de toekomst.

In de jaren zestig ruilde muziekstudio’s mono in voor stereo. In de toekomst wil Piet Goddaer stereo inruilen voor 3D-geluid. Het werd zijn grootste project de afgelopen maanden. Dat vertelt de artiest in een interview met Lisbeth Imbo, voor het Nspire-event van Telenet Business.

Een orkest in je living

“Toen ik een tijd terug aan het repeteren was met een groot orkest, vond ik het jammer dat we de echte show maar een paar keer zouden uitvoeren”, vertelt Piet Goddaer. “We staken er zoveel moeite in. En de beleving van te midden het orkest te staan, was behoorlijk indrukwekkend. Hoe ik het fysiek voelde, was fantastisch. Stel dat we deze ervaring altijd kunnen herhalen en kunnen delen zoals we vandaag muziek delen, dacht ik.” 

 

Maar hoe breng je een orkest levensecht in een living of studio? Het antwoord op deze vraag vond Piet in immersive sound, ofwel 3D-geluid. “Geluid in dagelijks leven is altijd 3D”, legt hij als klankinnovator uit. “We zitten er steeds middenin en het werkt rechtstreeks in op ons brein. Met kennis hierover zou je kunnen ingrijpen in omgevingen. Als je bijvoorbeeld meer vat krijgt op hoe een luchthaven klinkt, zou je het 3D-geluid dat er hangt, kunnen aanpassen zodat mensen minder gestresseerd zijn als ze reizen.”

Corona zorgt voor innovatie

Corona gaf Piet de gelegenheid om hieraan extra te sleutelen. “Mijn optredens, het reizen en het uitbrengen van muziek vielen volledig weg. Dat vond ik niet zo erg, want ik diversifieer al heel lang. Ik verlegde dus de accenten binnen mijn activiteiten en ging intensiever met 3D-geluid experimenteren.”

Mijn optredens, het reizen en het uitbrengen van muziek vielen volledig weg. Ik kon daardoor intensiever met 3D-geluid experimenteren.

Piet Goddaer

Singer/Songwriter/Producer Ozark Henry

Piet begon samen met een surroundexpert te experimenteren op papier en met muziek. Ze wilden verder gaan dan de gekende surround installaties van cinema’s waarbij het om effectjes gaat. “Nee, we zochten naar volwaardig 3D-geluid. Maar zo’n klankinstallatie bestond nog niet”, vertelt hij. “Het was als blindvaren.” 

 

“Essentieel hierin is de veel grotere resolutie dan vandaag. We moesten veel meer data verzamelen dan je op een CD krijgt. Meer data zijn meer schijven en meer kanalen.”

Levensechte klankkwaliteit

Na het uitdenken en de innovatie kwam het experimenteren in een studio. Het duo bouwde de setup op met boxen en speelde de opgenomen muziek af. “Tot mijn grote verbazing was de klankkwaliteit levensecht en identiek aan de reële ervaring. Maar wat ik nog het meest indrukwekkend vond, was dat we alles op de juiste plaats hoorden, dat we dus blind hadden opgenomen en helemaal correct.”

Al heel mijn carrière moet ik veerkrachtig zijn.

Piet Goddaer

Singer/Songwriter/Producer Ozark Henry

Over Piet Goddaer

Piet Goddaer is gekend onder de artiestennaam Ozark Henry. De singer-songwriter is ook platenproducer, arrangeur… en innovator. Zijn eerste commerciële succes boekt hij met de nummers 'Rescue' en 'Sweet Instigator’ uit het album Birthmarks uit 2001. 

 

Van David Bowie leerde hij vroeg in zijn carrière dat zijn ego niet belangrijk is. “Het is de muziek die we achterlaten, die er het meest toe doet”, zei Bowie hem. “Nooit vergeet ik die les.”

Schrijf je in voor meer inspiratie*

Ontdek interviews, podcasts en andere content

Word uitgenodigd voor webinars, beurzen en netwerk-events

Download e-books en whitepapers

* We sturen je via e-mail op regelmatige basis onze content. Je ontvangt geen commerciële berichten of voorstellen. Uiteraard kan je op elk moment uitschrijven, of je voorkeuren aanpassen via de link onderaan elke e-mail. Door je in te schrijven aanvaard je het privacybeleid van Telenet