Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 
 
 
 
 

VAN FOTO NAAR VERHAAL IN ÉÉN SHOT

Het cliché luidt: één beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Of nog zo eentje: het zit ‘m in de details. In onze vluchtige maatschappij heb je slechts enkele seconden om je volgers, vrienden en familie online helemaal in te pakken, zeker op sociale media als Instagram. Dat doe je door een visueel verhaal te vertellen met je foto. Alles wat afwijkt van het gewone kan daarbij helpen. Fotografe en model Raia Maria-Laura bewijst dat je met enkele kleine tweaks een originele foto kan maken die er echt uitspringt. Zolang je er maar oog voor hebt. We struinen samen door de straten van haar hometown Brussel en voegen meteen de ‘klik’ bij het woord. Nieuwsgierig naar het advies van Raia? Bekijk deze video en fotografeer het verhaal dat jij wil vertellen. Meer tips lees je onder het filmpje.

 
 
 
 

1. Camera: smartphone in de aanslag

Rewind! De weg naar een verhalende foto begint bij de juiste camera. Gelukkig heb je geen dure apparatuur nodig om tot een mooi plaatje te komen. Elke smartphone is vandaag uitgerust met een megapixelcamera. Lees: haarscherpe foto’s. Extrahandig is dat er een heleboel instellingen aan verbonden zijn die je enthousiast kunt uitproberen, zoals helderheid, contrast en verzadiging. Met een smartphone leg je in elk geval vliegensvlug een momentje vast. Dit compacte en vederlichte toestel heeft dus heel wat in zijn mars. Wel nog even de lens schoonmaken, want wazige foto’s belanden in de prullenbak. 

2. Locatie: ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Als het op locatie aankomt, bewandelen we maar al te vaak de veilige paden. Je kent vast de hectische taferelen, waarbij toeristen elkaar verdringen om een kiekje te schieten voor de Eifeltoren, Trevifontein of Big Ben. Mooi, maar een beetje saai, vind je niet? Durf experimenteren, sla een zijweg in en ga op zoek naar onvolmaaktheden, grappige details of bizarre situaties. Misschien vind je de schoonheid in een vervallen gebouw, de schaduwlijnen op de stoep. Of zie je plots een hilarische sticker op een wc-deur hangen. Creativiteit ontstaat door anders te kijken.

3. Kadrage: origineel uitgesneden

Yes, je oog valt op iets uniek. Dan is de verleiding groot om snel-snel een foto te maken. Neem even de tijd om je kadrage of beelduitsnede te bepalen. Stel jezelf luidop de vraag: wat wil ik precies fotograferen en hoe? Zo weerspiegelt een long shot de volledige setting. Die kadrage geeft je extra info over het totaalplaatje. Een makkelijk hulpmiddel is de regel van derden. Via de camera-instellingen van je smartphone schakel je een digitaal raster in van 9 gelijke vlakken. Voorwerpen die je graag in de spotlight zet, plaats je best op de snijpunten van het raster. Zo oogt je foto meteen een stuk interessanter en professioneler. Wil je toch liever focussen op details? Een close-up toont slechts een fractie van het geheel en kan een mysterieus, intiem of rauw verhaal vertellen. Maar vermijd inzoomen om de beeldkwaliteit te garanderen en zet liever een stapje dichter bij het onderwerp. Waar je ook voor kiest, probeer om nog iets aan de verbeelding over te laten door bewust elementen niét op te nemen in het kader. Test maar eens uit! 

4. Perspectief: helemaal ondersteboven

Nog zo’n belangrijke, het perspectief van je foto. Standaard zijn er drie standpunten waaruit je kunt kiezen: vogel-, ooghoogte- en kikvorsperspectief. Bij een vogelperspectief schiet je het beeld in een hoek van boven naar onder. Zo lijkt alles een stuk kleiner. Ideaal als je een adembenemend landschap wilt vereeuwigen. Een bekende variant is topview, waarbij je helemaal van bovenaan een foto maakt, loodrecht naar beneden. En eerlijk, we doen het allemaal wel eens op restaurant of in een koffiebar als er een lekkere creatie op tafel verschijnt. Kikvorsperspectief doet exact het omgekeerde. Daar hou je de camera in een hoek van onder naar boven, waardoor alles groter lijkt. Een aanrader als je in een menigte vertoeft en enkel de gebouwen wilt vastleggen, zonder afleiding.

5. Filters: een extra emotioneel laagje 

Nog een gouden raad om mee af te sluiten: vergeet niet te filteren en te finetunen. Een foto zonder kleurlaagje of correcties komt nog zelden voor, tenzij er #nofilter bij staat. Ontelbare apps helpen ons om beelden nog mooier, aantrekkelijker én perfecter te maken. Bekende voorbeelden zijn Instagram, Prisma, Afterlight, PicsArt en FaceTune. Ook eentje om zeker te downloaden, is VSCO. Deze applicatie heeft inmiddels een creatieve VSCO-community op de been gebracht en laat je spelen met filters, belichting, contrast, scherpte, witbalans, toon, … En voor wie er nog aan twijfelt: filters brengen ook veel goeds. Zo krijgen zwart-witfoto’s plots een artistiek kantje en versterken pastels de dromerige, nostalgische of beachy sfeer. Ze kunnen dus een extra lading geven aan een foto. Experimenteren maar! 

Zo gezegd, zo gedaan. Voordat de werknemers daadwerkelijk met Skype for Business aan de slag gingen, kregen ze een opleiding over hoe ze de tool zo efficiënt mogelijk kunnen gebruiken. De uitrol gebeurde in verschillende fases. Elke afdeling kreeg een gepersonaliseerde uitleg, waardoor er systematisch een vijftal mensen opgeleid werden. Achteraf werden tijdens een terugkomdag de belangrijkste gegevens herhaald en bijkomende vragen beantwoord.

Veel meer dan een druk op de schermknop

Kortom, bij een foto komt meer kijken dan je op het eerste zicht denkt. Voor een ‘picture perfect’ let je onder meer op locatie, kadrage, perspectief en filters. Maar hoe je het ook draait of keert, fotograferen blijft een persoonlijke, subjectieve activiteit. Zoals elke kunstvorm vul je het scherm naar eigen smaak, vanuit je eigen ervaring. Dus doe gewoon lekker je ding en vertel vooral het verhaal dat jij wilt vertellen.
 

 

De foto’s van Raia Maria-Laura bewonderen? Flits rechtstreeks naar haar Instagram.

Meer inspiratie

 
 
 
 

Meer inspiratie

  • Yummy foodfotografie in 5 stappen

    Hoe maak je een appetijtelijke foto van je gerecht? Met deze handige trucjes laat je binnenkort al je volgers watertanden!

    lees meer
  • Cinemagraphs het beste van foto en video

    Trending op Instagram: cinemagraphs! We geven tekst en uitleg hoe je zelf aan de slag kunt gaan.

    lees meer
  • Dus zo neem je de perfecte selfie

    Een zelfportret maken dat 100% Instagram-proof is? De Brusselse fotografe en model Raia Maria-Laura verklapt je haar tips en tricks!

    lees meer