Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 

Stad Kortrijk

“Onze diensten zijn tot vijf keer sneller verbonden met het stadsnetwerk en toch besparen we 30% op jaarbasis.”

Sébastien Lefèbvre

Adjunct Directeur Facility

 
 

Uitdaging

  • Performant en future-proof netwerk opzetten dat data en telefonie combineert
  • Een IT-netwerk dat past bij het motto van de stad: 'innovatie, creatie en design'
  • Kostenefficiëntie: een betere infrastructuur voor een lagere last
 
 

Oplossingen

  • Integratie van de telefonie van alle stadsdiensten (stad, OCMW, politiezone VLAS en de autonome gemeentebedrijven) en de geleidelijke migratie naar Voice-over-IP tegen 2011.
  • Eén centraal oproepnummer voor de burgers
  • Eén gemeenschappelijk computernetwerk voor dataverkeer:
  • MPLS IP-VPN-netwerk via COAX LAN
  • Ethernet VPN-verbinding (CLIC) voor OCMW en politiezone VLAS
 
 

Voordelen

  • Kostenbesparing van 30% op jaarbasis
  • Sneller en beter netwerk
  • Optimale dienstverlening aan de burger
  • Bevestiging van het moderne imago van de Stad Kortijk
  • Uitstekende dienstverlening
 
 

Toekomstgericht telefoon- en datanetwerk zorgt voor optimale dienstverlening in stad Kortrijk

Stadsdiensten vlot bereikbaar dankzij efficiënte informatie-uitwisseling via communicatienetwerk van Telenet

Geruggesteund door een solide IT-netwerk kijkt de stad Kortrijk vol vertrouwen naar de toekomst. Met de hulp van Telenet Solutions, de B-to-B-divisie van Telenet, groeide de West-Vlaamse stad uit tot een stad die innovatie, creatie en design niet alleen hoog in het vaandel draagt, maar dit motto ook vertaalt in haar telefoon- en datanetwerk.

 

Het Kortrijkse stadhuis op de Grote Markt is een imposant gebouw met een rijk verleden. Vandaag doet het dienst als zenuwcentrum van allerhande stadsactiviteiten. Toch behoort het tot de filosofie van de stad om haar basisdiensten – OCMW, politie, bibliotheken,… – in de deelgemeentes aan te bieden, zodat de burger zich niet steeds naar het centrum hoeft te verplaatsen. Het resultaat: de stad Kortrijk beheert meer dan 100 gebouwen, waarvan er zo’n 60 gekoppeld zijn aan het stadsnetwerk.

Innovatie, creatie en design

Eind 2008 stelde de stad Kortrijk een Europese prijsvraag op voor vaste en mobiele telefonie en data (periode 2009- 2011). De stad streeft ernaar een moderne IT-infrastructuur uit te bouwen voor een efficiënte informatie-uitwisseling tussen de stadsdiensten en met de burger. “Op basis van de criteria prijs, kwaliteit van dienstverlening en technische kwaliteit van de voorgestelde oplossing kwam Telenet Solutions als winnaar uit de bus,” steekt Adjunct Directeur Facility Sébastien Lefèbvre van wal. Kortrijk werkt sinds 2006 vlot samen met Telenet voor een deel van de vaste telefonie. Met het nieuwe contract kreeg Telenet het volledige vaste telefoniegedeelte en het datanetwerk toegewezen.

Coax LAN zorgt voor 100% controle

Midden 2009 zal Telenet Solutions in Kortrijk de implementatie afronden van het telefoon- en datanetwerk, hetzij over het eigen glasvezelnetwerk van de stad (centrumsites), draadloos (sites in het zicht van de Sint-Maartenstoren) of over het MPLS IP-VPN-netwerk van Telenet via Coax LAN (overige 30 sites). Dit is een nieuwe technologie waarbij Telenet gebruik maakt van haar eigen coaxnetwerk om sites te verbinden, wat zorgt voor 100% controle over het netwerk en daardoor ook betere SLA’s (Service Level Agreements). Zo worden alle sites verbonden met het stadhuis, waardoor snel informatie uitgewisseld wordt. De stad zal eveneens haar analoge telefoonlijnen opzeggen en alle sites geleidelijk laten overschakelen op VoIP (Voice over IP), wat gunstige gevolgen heeft voor het prijskaartje van de interne telefoongesprekken.

Optimale bereikbaarheid en dienstverlening voor de burger

De hoofdsites van de stad Kortrijk (stadhuis, politie, OCMW, brandweer,…) zijn redundant verbonden met het glasvezelnetwerk van Telenet. Op niet-kritische sites (bv. zwembaden, bibliotheken,…) heeft de stad het netwerk niet ontdubbeld. Bij downtime vangt het mobiele netwerk, waarop ook de alarmsystemen van de openbare gebouwen aangesloten zijn, de problemen op. Op die manier is er een gegarandeerde dienstverlening. Hoewel het project nog niet afgerond is, beschikt Kortrijk vandaag al over een performant telefoon- en datanetwerk, dat vijf keer sneller is dan voorheen. “Onze efficiëntie en productiviteit zijn flink de hoogte in gegaan en toch kunnen we op jaarbasis 30% besparen,” aldus Sébastien Lefèbvre. “Ook de kwaliteit van onze dienstverlening heeft een boost gekregen.

 

Met het netwerk van Telenet creëren we een eenduidig telefoonlandschap in onze stad: telefoons van burgers worden altijd én op uniforme wijze beantwoord. Deze optimale bereikbaarheid komt het moderne imago van onze stad ten goede. Bovendien worden alle stadsdiensten binnenkort bereikbaar via een centraal oproepnummer, waar de mensen doorverbonden worden naar de dienst die het best een antwoord kan geven op hun vragen.”

 

Proactief meedenken over de beste oplossing Sébastien Lefèbvre is tevreden over de samenwerking met Telenet: “We werken sinds 2006 zonder problemen met hen samen. We kunnen steeds rekenen op onze vaste account manager en de Telenet Solutions helpdesk. Telenet heeft een duidelijke prijsstelling en een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding. Het voornaamste pluspunt aan onze samenwerking is dat Telenet onmiddellijk onze behoeften begreep en proactief met ons meedacht over de best mogelijke oplossing. De telecomleverancier heeft een standaardproduct verfijnd tot de ideale oplossing voor ons. Ik kan dus wel stellen dat Telenet ruimschoots aan onze verwachtingen voldoet,” besluit hij

 
 
 
 

Over Stad Kortrijk

Kortrijk, gelegen in het zuiden van West-Vlaanderen, telt ongeveer 75.000 inwoners. De stad staat bekend als de ‘Groeningestad’ of ‘Guldensporenstad’ door de Guldensporenslag, die op 11 juli 1302 plaatsvond op de Kortrijkse Groeningekouter. ‘Innovatie, creatie en design’ zijn de sleutelwoorden van het moderne Kortrijk. De stad telt een 1000-tal medewerkers en beheert meer dan 100 stadsgebouwen. Naast de 12 stadsdiensten worden ook de politiezone VLAS, het OCMWKortrijk en 3 Autonome Gemeentebedrijven (parkeerbedrijf PARKO, kunstencentrum BUDA, stadsontwikkelingsbedrijf SOK) door de stad bestuurd