Telenet.be

Webmail

Overzicht winkelmandje

{{monthlyTitle}}

{{oneTimeTitle}}

Bestelling afwerken

 
 
 
 
 
 

Uitdaging

  • Actualisering van de beveiliging
  • Eén uniforme beveiliging voor alle verkeer
  • Klein IT-team
 
 

Oplossingen

  • Totaalbenadering, van hardware tot support
  • Twee nieuwe firewalls (Check Point) met beheer door Telenet
 
 

Voordelen

  • Permanente monitoring
  • Regelmatige reviews
  • Verhoogde responstijd
  • Volledige redundantie
 
 

Nieuwe firewall houdt de IT-infrastructuur van AZ Sint-Blasius kerngezond

Enkele jaren geleden startte AZ Sint-Blasius met een grootschalige vernieuwing van zijn IT-infrastructuur. De capaciteit van het interne netwerk werd uitgebreid en alle thuiswerkers kregen een betere verbinding. Ook de oude firewall werd aangepakt. Rik Van Oost, ICT-manager “Onze firewall was 6 à 7 jaar oud. Dat is in security ‘hoogbejaard’, zelfs ‘palliatief’. Hij draaide op één server en begon een echte bottleneck te worden. We zijn op zoek gegaan naar een nieuwe oplossing en zijn zo bij Telenet uitgekomen.”

De IT-afdeling van AZ Sint-Blasius, is zoals in andere, vergelijkbare ziekenhuizen, eerder klein. Het ziekenhuis zocht daarom een partner met een totaalbenadering. “Een bedrijf dat zowel voor software, hardware, support als migratie kon instaan”, legt Rik van Oost uit. “Wij hebben intern noch de tijd noch de kennis om een firewall up-to-date te houden en helemaal zelf op te volgen. Daarin worden we nu ondersteund door Telenet. Zij boden ons een totaalconcept.”

Totaalconcept

Rik Van Oost: “Telenet helpt ons met regelmatige reviews en zorgt er mee voor dat onze firewall rules coherent blijven. Ook kunnen zij de firewall 24 uur op 24 actief monitoren, wat wij met onze beperkte bezetting onmogelijk kunnen. We hebben eerst samen gekeken naar wat er was, dan de nieuwe hardware ingevoerd, vervolgens de configuratie van de oude firewall overgenomen, dan de rules herbekeken en opgekuist, en uiteindelijk zijn we overgeschakeld. Omdat we het Klinisch Werkstation (KWS) van het UZ Gasthuisberg gebruiken en met de campus ervan via glasvezel verbonden zijn, moesten we ook rekening houden met hun securityvereisten.”

Thuisgebruikers

Rik Van Oost: “Hadden we vroeger nog wat eilandjes die niet door onze oude firewall gecontroleerd werden, dan gaat alle verkeer nu door onze nieuwe firewalls. We hebben nu één uniforme beveiliging voor iedereen, zonder failures, zonder intrusion van buitenaf en met een betere responstijd. Ook onze 120 zelfstandige en thuiswerkende artsen gaan we langs de nieuwe firewall laten werken.” Fréderic Vannieuwenhuyse, IT-coördinator: “Onze nieuwe beveiliging is volledig redundant met twee firewalls van Check Point. Omdat we geen controle hebben op de computers van thuisgebruikers, zijn daar nog wat compatibiliteitsproblemen maar die zouden met de introductie Mobile Access Software Blade van Check Point ook opgelost moeten raken.”

Procedures

Fréderic Vannieuwenhuyse: “Telenet heeft twee van onze mensen opgeleid, zodat zij de firewall kunnen beheren. Maar het grotere beheer, zoals de updates en de rapportering, laten we aan Telenet over.” Nu de firewall goed draait, kan AZ Blasius zich verder concentreren op het verfijnen van de procedures. Rik Van Oost: “Vanuit de overheid komen heel wat eisen op ons af, zowel wat de communicatie binnen als buiten het ziekenhuis betreft. Door de koppeling met mutualiteiten, de Kruispuntbank en dergelijke zijn we verplicht om ons veiligheidsbeleid nog meer te formaliseren. Die formalisering van de procedures is ook belangrijk omdat we met ons ziekenhuis voor een JCI-accreditering gaan. We moeten kunnen aantonen dat we op elk moment kunnen zien wie tot wat toegang heeft.”

“ Het grotere beheer, zoals de updates en de rapportering, laten we aan Telenet over. ”

Fréderic Vannieuwenhuyse

ICT-coördinator

 
 
 
 

Over AZ Sint-Blasius

Het Algemeen Ziekenhuis Sint-Blasius in Dendermonde, waarvan de wortels tot in 1202 reiken, is een modern centrum voor hoogkwalitatieve medische hulpverlening. Het ziekenhuis kenmerkt zich door zijn vernieuwingsdurf, patiëntgerichtheid en excellentie in minimaal-invasieve technieken. Rond de kernwaarden Veiligheid, Informatie, Comfort, Klinische kwaliteit en Snelheid (VICKS) heeft het bestuur een strategische toekomstvisie uitgebouwd. Het ziekenhuis telt 446 bedden, verdeeld over de campussen in Dendermonde en Zele. Dagelijks zetten meer dan 1.100 mensen zich met hart en ziel in om de patiënten met de allerbeste zorgen te omringen.