Webmail

Nspire 2020 sluit af met generatiedebat

11 december 2020 - 4 min

Op de slotdag van Nspire 2020 blikten VRT-journaliste Lisbeth Imbo en digital pioneer en host van het event, Jo Caudron terug op de inspirerende sessies van de afgelopen week. Met CoderDojo-Ninja en uitvinder Mauro Druwel (12), jonge CEO Glenn Mathijssen en Telenet Business-hoofd Martine Tempels gingen ze in gesprek over onderwijs, onze veerkracht vandaag en de economie in het postcovid-tijdperk. Verschillende generaties samen in discussie.

‘Hoe ze de afgelopen maanden beleefd hebben?’, steekt journaliste Lisbeth Imbo het gesprek van wal. “Covid-19 is sowieso een gamechanger. Vandaag benadrukken we vaak de negatieve gevolgen van de crisis, maar we moeten vooral inzetten op de positieve zaken die we sinds kort opnieuw hebben ontdekt”, zegt Martine Tempels, Executive VP van Telenet Business. “We spraken al lang van een digitale transformatie, maar sinds midden maart evolueren we naar een echte digitale versnelling. Almaar meer bedrijven beseffen dat ze tijd en moeite moeten steken in de digitalisering van hun werking en producten en dat is goed.”

Meer dan ooit verbonden

“Ook voor millennials, was het aanpassen”, treedt Glenn Mathijssen, CEO van Belgische foodtech-start-up Alberts haar bij. Sinds 2017 levert zijn bedrijf gezonde, zelf samengestelde smoothies op de werkvloer. “Onze automaten waren al contactloos en na een tijdje trokken we met Alberts investeerders aan die we nog nooit fysiek hadden gezien. Gaandeweg heeft iedereen dus gemerkt dat werkelijk alles digitaal kan en dat zorgt voor een enorme tijdswinst.” 

 

We zijn ook meer dan ooit verbonden geweest met elkaar, klinkt het. “Er was meer tijd voor een wandeling met de kinderen”, zegt digital pioneer Jo Caudron. Mathijssen, die vader is geworden tijdens de eerste lockdown, geniet ten volle van de intieme familiemomenten. De 12-jarige Mauro Druwel heeft dan weer tijd gehad om aan nieuwe uitvindingen te werken. Druwel is de Elon Musk onder zijn leeftijdsgenoten. Via CoderDojo, het digitale atelier dat Telenet mee financiert, is hij dagelijks bezig met technologie en de ontwikkeling ervan: “Thuis bel ik mijn zus via MS Teams. Dan neem ik haar computer met enkele muisklikken over en help ik haar verder vanuit mijn eigen kamer.”

 

Druwel ontwikkelde onder meer de LockDownLamp. Zodra zijn thuiswerkende papa in een videocall zit, springt de lamp op rood en weten Mauro en zijn zus dat ze hem niet mogen storen en niet te veel van de bandbreedte mogen gebruiken. Daarnaast ontwierp hij ook al de Car:K*, die detecteert wanneer kinderen worden achtergelaten in de wagen, en de SafetyShark, die ouders een melding stuurt wanneer hun kinderen zonder toezicht gaan zwemmen.

Vandaag wordt falen nog te vaak als iets negatief beschouwd. Mensen schamen zich ervoor en zien een faillissement bijvoorbeeld integraal als een mislukking. Terwijl het soms beter is om een stap achteruit te zetten, op adem te komen en daarna een goede doorstart te maken.

Jo Caudron

Scopernia

Trial and error

“We zijn de eerste generatie die van onze jongeren leert”, merkt Tempels op. “Als ik aan mijn uitvindingen werk, faal ik vaak. Maar ik leer ook zodat het me de volgende keer wel lukt”, zegt Druwel. Dat probleemoplossend denken ontbreekt vandaag nog in ons onderwijs vinden de panelleden. Futurist Sven Mastbooms zei het eerder deze week al: onderwijs zou een plek moeten zijn waar je aangeleerd krijgt hoe je met tegenslagen moet omgaan. 

 

“Scholen moeten inderdaad meer trial and error georiënteerd zijn”, vult Caudron aan. “Zo verloopt je professionele carrière later ook. Vandaag wordt falen nog te vaak als iets negatief beschouwd. Mensen schamen zich ervoor en zien een faillissement bijvoorbeeld integraal als een mislukking. Terwijl het soms beter is om een stap achteruit te zetten, op adem te komen en daarna een goede doorstart te maken. Falen - of durven pauzeren - is ook een vorm van veerkracht”, zegt Caudron. Dat moet aanvaardbaar worden. “In je carrière moet je voorbereid zijn om een paar keer opnieuw te starten. Technologie evolueert nu eenmaal razendsnel.”

Levenspartner voor klant

Die constante technologische en digitale versnelling zorgt er ook voor dat consumenten nieuwe behoeftes ontwikkelen. “Als bedrijf moet je de levenspartner worden voor je klant”, zegt Martine Tempels. “Dat doe je door op de moments of truth het verschil te maken. Telenet is er zoveel mogelijk voor haar klanten en brengt hen snel in contact met experts die hen op de juiste manier kunnen verder helpen.”

 

In het post-COVID-tijdperk moet je dus relevant zijn voor je klant, ook op een duurzame manier. Mathijssen beseft dat ook de persoonlijk aanpak van bedrijven almaar belangrijker wordt. “Onze automaten staan sinds kort in ziekenhuizen. Mensen konden er selfies sturen met een bemoedigende boodschap die vervolgens te zien waren op de automaat. Het is maar een klein gebaar voor de dokters en verplegers, maar het zorgt wel voor de verbondenheid waar we de afgelopen maanden zoveel nood aan hebben.”

 

“Onze economie moet zichzelf durven heruitvinden. De bedrijven die nu starten, moeten futureproof zijn”, besluit Tempels. Dat begint bij nieuwe samenwerkingen tussen bedrijven, zoals Dado Van Peteghem, founding partner van Scopernia eerder deze week vertelde. “Maar het begint nog meer door kinderen op een juiste manier te laten kennismaken met technologie. Ze moeten kritisch én creatief leren denken. Kinderen hebben vandaag digital access, maar ze moeten ook leren wat technologie vandaag in ons leven betekent.” Alleen zo kunnen ze de uitdagende toekomst tegemoet en onze generatie nieuwe dingen blijven leren, klinkt het.