Wat heb je als
bedrijf aan 5G?

24 maart 2022 - 4 min

Als technologie deed 5G al een tijd geleden zijn intrede. In ons land maken echter nog niet veel bedrijven er gebruik van. Dat zal dit jaar veranderen: in juni worden de 5G-frequenties geveild. Uit onderzoek blijkt dat ondernemingen overtuigd zijn dat 5G nieuwe kansen voor hen zal brengen. De digitalisering is door de COVID-pandemie uiteraard enorm versneld. We omarmden massaal het hybride werken en dus ook de tools en technologieën die daarbij horen. Deze zorgen voor veel meer dataverkeer en vragen een stabiel netwerk. En daar kan 5G een grote rol in spelen. Maar wat houdt 5G nu precies in?

Wat is 5G?

5G is de vijfde generatie van draadloze mobiele netwerken. Het is een technologie die gebruikmaakt van verschillende radiofrequenties, en die in vergelijking met 4G een aantal nieuwe technieken toepast om data te versturen. De essentie van 5G is dat het toelaat om sneller dan ooit data te verzenden en meer connecties tegelijkertijd aan te gaan. En dat met meer veiligheids- en kwaliteitsgaranties (QoS of Quality of Service). Wat betekent dat nu in de praktijk voor ondernemingen?

Sneller internet

5G heeft minder vertraging dan voorganger 4G. Dat merk je in de praktijk aan de tijd die verstrijkt bijvoorbeeld tussen het klikken op de afspeelknop van een video, en het moment dat de video daadwerkelijk begint af te spelen. Bij 5G kan die vertraging in optimale omstandigheden teruggebracht worden tot slechts 1 milliseconde, wat meer dan 40 keer sneller is dan bij 4G.

 

Daarnaast laten de uitbreiding naar nieuwe frequentiebanden en het anders gebruiken ervan een veel grotere bandbreedte toe: dat betekent veel meer data verzenden op dezelfde tijd, of dezelfde hoeveelheid data op een kortere tijd verzenden. In de praktijk ligt de snelheidswinst op meer dan het tienvoudige vergeleken met 4G. Met dergelijke snelheden boek je al snel serieuze tijdswinsten die jouw onderneming een stuk efficiënter kunnen maken. 

 

Een andere concrete toepassing zien we in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA), waar Telenet samen met DIGIMedical 5G testen doet met een VR-robot. Deze maakt het mogelijk voor patiënten in het ziekenhuis om via VR te communiceren met familie en vrienden thuis. Omdat die beelden supersnel verzonden worden, kunnen de mensen thuis in real-time zien wat de patiënt in het ziekenhuis ziet, en kunnen ze via de microfoon met elkaar praten.

Meer verbindingen mogelijk

Naast snelheid biedt 5G ook een veel betere verbindingsdichtheid. Dat is het aantal apparaten dat maximaal kan verbinden op een bepaalde oppervlakte. Met 5G ligt dat aantal maar liefst 10 keer hoger. Per vierkante kilometer kan je met 5G tot 1 miljoen apparaten verbinden, terwijl dat bij 4G op maximum 100.000 ligt. En dat is interessant in het kader van toepassingen zoals smart cities.

 

In de stad van de toekomst zijn niet enkel computers, printers en smartphones met elkaar verbonden. Daar komen nog heel wat meer apparaten bij, zoals camera’s. Zo zet de Leuvense politie bijvoorbeeld camera’s in tegen sluikstorters en andere vormen van overlast. Deze camera’s zijn verbonden via 5G, waardoor de politie ze snel en flexibel kan inzetten op verschillende plekken. De beelden komen snel en in hoge kwaliteit binnen, wat toelaat om daders beter te identificeren en snel en kordaat op te treden.

 

Ook verkeerscamera’s, stadsverlichting en slimme parkeersystemen worden mogelijk met 5G, en helpen zo steden om betere beslissingen te nemen op het vlak van mobiliteit. Zo draagt 5G als technologie bij aan minder files en dus aan een groenere wereld, maar ook aan verkeersveiligheid.

Verbeterde netwerkveiligheid

Minder bekend is dat je met 5G ook veiliger dan ooit kan verbinden. Bovenop de beste beveiligingstechnologieën van 4G biedt het ook nieuwe beveiligingsprotocollen. Dat resulteert in een verbeterde encryptie met 256 bits in plaats van de huidige 128 bits. Bovendien kan je dat netwerk gaan slicen, ofwel het creëren van verschillende lagen. Elke laag kan dan van de gewenste beveiliging voorzien worden, wat de algemene veiligheid van het hele netwerk aanzienlijk vergroot.

 

Wat met 5G ook mogelijk wordt, is het toekennen van unieke identiteiten aan afzonderlijke apparaten. Zo kunnen organisaties vermijden dat de verkeerde toestellen toegang krijgen tot het netwerk en dus ook tot gevoelige data. En met steeds meer toestellen die ook nog eens allemaal verbonden zijn, is extra beveiliging van je data zeker geen overbodige luxe. 

 

5G heeft dus heel wat voordelen voor bedrijven. Telenet werkt op dit moment nauw samen met andere organisaties zoals imec om de toepassingen te testen en verder onderzoek te doen naar de technologie zelf. Het mobiele 5G-netwerk van Telenet en de 5G-toestellen zullen de komende jaren nog sterk evolueren en steeds meer van deze mogelijkheden omzetten in praktische toepassingen. De frequenties worden pas later dit jaar toegewezen maar Telenet is al sinds eind 2021 de technologie geleidelijk aan aan het uitrollen voor klanten.

 

Check zeker ook onze FAQ over 5G.

Schrijf je in voor meer inspiratie*

Ontdek interviews, podcasts en andere content

Word uitgenodigd voor webinars, beurzen en netwerk-events

Download e-books en whitepapers

* We sturen je via e-mail op regelmatige basis onze content. Je ontvangt geen commerciële berichten of voorstellen. Uiteraard kan je op elk moment uitschrijven, of je voorkeuren aanpassen via de link onderaan elke e-mail. Door je in te schrijven aanvaard je het privacybeleid van Telenet