De 7 uitdagingen waar elke netwerkbeheerder voor staat

11 augustus 2020 - 3 min

Van bedrijfsnetwerk verandert u niet zomaar. Daar moet op zijn minst een dwingende reden toe zijn. Nochtans worstelen bedrijven vandaag in meer of mindere mate met dezelfde zeven netwerkuitdagingen. Deze uitdagingen hebben zowel met het netwerk zelf te maken als met het beheer ervan. Ze hangen ook nauw samen met technologische trends.

1. Prestatieverlies van applicaties

In een traditionele multi-site netwerkarchitectuur loopt alle dataverkeer via het hoofdkantoor. Nu we met zijn allen steeds meer applicaties gebruiken die heel veel bandbreedte opeisen, denk aan videoconferencing en cloud-back-ups, wordt dat hoofdkantoor steeds vaker de bottleneck. Het gevolg is dat applicaties trager reageren, wat gebruikers frustreert en de productiviteit hindert.

2. Gefragmenteerde beveiliging

In een klassieke netwerkarchitectuur gebeurt ook de netwerkbeveiliging centraal in het hoofdkantoor. Tegenwoordig moet daar vaak nog een beveiligingsluik in de filialen of in de cloud aan toegevoegd worden. Daarbij durft het beveiligingsbeleid verschillen van locatie tot locatie, bijvoorbeeld als gevolg van een overname. Tel daarbij dat het onderhoud vaak nog manueel gebeurt, en u begrijpt waarom veel bedrijven met hun netwerkbeveiliging worstelen.

3. Beperkte flexibiliteit en schaalbaarheid

Dat de flexibiliteit en schaalbaarheid gelimiteerd zijn, is eveneens te wijten aan diezelfde traditionele netwerkarchitectuur. Nieuwe sites uitrollen, aanpassingen aan het netwerk doen, of tijdelijke pieken (zoals tijdens Black Friday) opvangen: het neemt allemaal heel veel tijd in beslag. Dit komt doordat er veel manueel werk bij die taken komt kijken, en u daarnaast niet alles centraal kan beheren.

4. Geen netwerkoverzicht

Er is geen algemeen overzicht meer. Om toch enigszins een totaaloverzicht te krijgen over uw netwerk en de prestaties van uw applicaties (die vaak in de cloud draaien), moet u flink puzzelen, alle verschillende onderdelen naast elkaar leggen en met verschillende beheertools werken. Een verre van ideale situatie.

 

5. Tijdrovend netwerkbeheer en -onderhoud

Het kost veel tijd om het onderhoud te doen van uw netwerk. Dit omdat u vaak ter plekke moet gaan om toegang te krijgen. Zeker als u een groot aantal sites te beheren heeft, kunnen de kosten voor aanpassingen snel oplopen. Bovendien zijn er manuele configuraties in verschillende tools nodig, wat arbeidsintensief en dus duur is.

6. Groeiende complexiteit, weinig interne knowhow

Niemand die eraan ontkomt: de complexiteit van bedrijfsnetwerken neemt alleen maar toe. Tegenwoordig moet u niet alleen kennis hebben van netwerken, maar ook van beveiliging en bedrijfstoepassingen. Het is niet evident om al die expertise tegelijkertijd in huis te hebben.

7. Stijgende netwerkkosten

Vaak beschikken bedrijven niet over de vereiste middelen om al die expertise in huis te halen. Budgetten voor netwerken stijgen doorgaans niet, terwijl de beheerkosten wel degelijk toenemen. Er is dan ook weinig of geen ruimte om extra mensen in dienst te nemen, laat staan om te innoveren.

Wat is SD-WAN?

SD-WAN staat voor Software-Defined Wide Area Network. Het gaat om technologie die het beheer van het netwerk via software regelt, gescheiden van de eigenlijke netwerkhardware. Dat laat op een eenvoudige manier het centrale beheer toe van het complete netwerk. SD-WAN maakt komaf met de beperkingen van het traditionele netwerk. SD-WAN kan u veel gemakkelijker dan een traditioneel netwerk aanpassen aan de veranderende noden van uw business. In functie van uw groei kan u heel flexibel upgraden en downgraden. Daarnaast is de kwaliteit van uw communicatie steeds gegarandeerd, ook als die via de cloud verloopt. Via de centrale, gebruiksvriendelijke gebruikersinterface krijgt u een integraal zicht op uw netwerk en de prestaties van uw applicaties. Tot slot biedt SD-WAN de flexibiliteit om het netwerk op verschillende manieren te beveiligen: centraal in het netwerk of lokaal op de bedrijfslocatie.

Schrijf je in voor meer inspiratie*

Ontdek interviews, podcasts en andere content

Word uitgenodigd voor webinars, beurzen en netwerk-events

Download e-books en whitepapers

* We sturen je via e-mail op regelmatige basis onze content. Je ontvangt geen commerciële berichten of voorstellen. Uiteraard kan je op elk moment uitschrijven, of je voorkeuren aanpassen via de link onderaan elke e-mail. Door je in te schrijven aanvaard je het privacybeleid van Telenet