Stabiele bevoorrading van 3000 apothekers dankzij dringende netwerkupgrade”

03 février 2021 - 6 min

Door de coronacrisis vreesde het hele land in maart voor een schaarste op paracetamol. Febelco moest snel schakelen toen de pandemie niet alleen een rush op wc-papier, maar ook op mondmaskers, handgel en pijnstillers ontketende. Maar wat als de grootste geneesmiddelenverdeler zelf in lockdown gaat en zowat iedereen van thuis uit de bevoorrading moet garanderen?

 

In een gezondheidscrisis 3000 apothekers bevoorraden als de vraag naar geneesmiddelen ongezien piekt? Dan houdt het hele land zijn hart vast. Febelco, de grootste Belgische verdeler van geneesmiddelen, moest de bevoorradingsketen draaiende houden, en dat volledig van thuis uit. Van de ene dag op de andere. Febelco klopte aan bij Telenet Business met de vraag om dringend – zéér dringend – de bandbreedte te upgraden.

“Heel België bestormde de apotheken.”

IT Director Alexander Severyns schetst de gevoeligheid van een gezondheidscrisis. “Na 13 maart registreerden we gigantische volumes. Alle apothekers sloegen een grote voorraad paracetamol in. Het was echt hectisch, terwijl we de hele situatie in een mum van thuis uit moesten managen. Dat de bevoorrading van de apothekers en hun patiënten stabiel blijft, is cruciaal. Daar is ook de overheid bezorgd over. Er was al genoeg gedoe met mondmaskers, handgel en testkits. Febelco wilde absoluut vermijden dat er ook berichten zouden verschijnen over een stokkende bevoorrading van apothekers.”

Businesscontinuïteit essentieel

“Onze businesscontinuïteit – en die van alle Belgische apothekers – mag absoluut niet in gevaar komen”, beklemtoont Alexander Severyns. “Telewerk gebeurde eerder occasioneel door een beperkt aantal medewerkers. Nu lopen er in ons hoofdkantoor nog maximaal een tiental mensen rond. De rest werkt thuis. Natuurlijk blijft ons hele logistieke team van magazijnmedewerkers en chauffeurs op post. Zij zetten in deze moeilijke omstandigheden hun beste beentje voor om de geneesmiddelen bij de apothekers krijgen.”

Thuiswerken gebeurde bij ons eerder sporadisch. We willen nu heel bewust de mogelijkheden van telewerken verder bekijken. Maar we moeten er ook in investeren.

Alexander Severyns

Febelco

Meer bandbreedte, en gauw!

Telenet Business kreeg de vraag om meer bandbreedte te voorzien en het VPN-pakket uit te breiden. Natuurlijk mocht de veiligheid van het netwerk niet in het gedrang komen. Daarom kregen ook de firewalls een upgrade.

 

Ironisch genoeg moest ook Telenet Business zijn prioriteiten, waartoe Febelco absoluut hoort, van thuis uit te zien bolwerken. “Met het sales- en operationele team hebben we de koppen binnen het halfuur bij elkaar gestoken”, zegt Technology Leader Steven Vanbergen. “De lockdown, daar konden we niet buiten. Zowel onze klanten als wijzelf moesten overschakelen op telewerken. Het was dus zaak om zo snel mogelijk de noden van onze klanten en de mogelijkheden tot upgrades in kaart te brengen en vooral uit te voeren, om iedereen up-and-running te houden.”

“Focussen op ons werk”

“Om de eerste thuiswerkgolf te garanderen, verhoogde Telenet de bandbreedte voor internet, VPN en telefonie van Febelco binnen één dag van 10 naar 40 Mbps”. Dat zegt zegt Jille Amar, Network & Security Engineer bij Febelco. “Een tiental dagen later werd de apparatuur vervangen om van 40 naar 200 Mbps over te schakelen, zodat de hele administratie kon telewerken.” Zulke ingrepen duren normaal gezien 4 tot 5 weken. Nu was dat op een tiental dagen rond. Uit pure noodzaak voor de gezondheidssector, met veel hard werk buiten de kantooruren.

 

“Had Telenet Business niet meteen de nodige stappen ondernomen”, pikt Alexander Severyns in, “dan hadden we ons echt in bochten moeten wringen om verder te kunnen werken met respect van de regels van social distancing. Het voordeel met Telenet Business is dat ze onze situatie kennen. Het was meteen duidelijk, ze hebben snel actie ondernomen. Zij deden hun werk, zodat wij ons konden focussen op het onze.”


Uitdagingen

  • Een hele backoffice van de ene dag op de andere laten thuiswerken.
  • De bevoorradingsketen van 3000 apothekers garanderen.

 

Oplossingen

  • Upgrade bandbreedte
  • Upgrade firewall
  • Uitbreiding VPN-pakket

 

Voordelen

  • Telewerkorganisatie van Febelco kan ook na lockdown hogere capaciteit aan.
  • Organisatie kan zich snel aanpassen aan crisissituaties.

Proeven voor na de lockdown

Febelco beseft dat het iets kan opsteken van de huidige werkwijze, voor na de lockdown. “We zullen de klok niet volledig terugdraaien”, besluit Alexander Severyns. “Thuiswerken gebeurde bij ons eerder sporadisch. We willen nu heel bewust de mogelijkheden van telewerken verder bekijken. Maar we moeten er ook in investeren. Het heeft ons op zeer korte tijd perfect uit de nood geholpen.”

 

“Enerzijds beseffen we nu meer dan ooit dat sociaal contact enorm belangrijk is. Iedereen kijkt er echt wel naar uit om uit z’n bubbel te komen, terug naar kantoor. Anderzijds sprongen we vroeger misschien wel te snel in onze auto naar een vergadering in een van onze 8 vestigingen. Die vergaderingen gaan in de toekomst misschien meer remote plaatsvinden.”

 

Febelco

Febelco is de grootste Belgische groothandelaar-verdeler van geneesmiddelen, met een marktaandeel van 43% en een omzet van 1,5 miljard euro. Febelco verwerft hierdoor een plaats in de top 100 van de Belgische bedrijven. Als coöperatieve is het aandelenkapitaal volledig in handen van de klanten, de zelfstandige Belgische apothekers.

 

Het klantenbestand van Febelco bestaat uit meer dan 3.200 apotheken die dagelijks tot drie keer bevoorraad worden vanuit acht vestigingen verspreid over heel België,. Febelco telt 1.200 werknemers.

 

febelco.be

Inscrivez-vous pour plus d'inspiration*

Découvrez des interviews, des podcasts et d'autres contenus

Soyez invité à des webinaires, des salons et des événements de réseautage

Télécharger des livres électroniques et des livres blancs

* Nous vous enverrons régulièrement par e-mail du contenu. Vous ne recevrez pas de messages ou de propositions commerciales. Vous pouvez vous désabonner à tout moment, ou modifier vos préférences grâce au lien figurant au bas de chaque e-mail. En vous inscrivant, vous acceptez la politique de confidentialité de Telenet.